Trompetstikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trompetstikk

Trompetstikk er en knute som består av to halvstikk som omringer albuene av en S eller Z foldet tau, og benyttes for å forkorte tauet. Den kalles også menning.

Med moderne glatte tau kan man ikke være sikker på at den vil holde under last.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Trompetstikk kan utformes ved å folde langparten i tre (S eller Z) for deretter å lage en halvstikk rundt begge buktene (på begge albuer) med den nærmeste langpart.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • En variant er å benytte dobbel halvstikk istedenfor halvstikk rundt de to buktene.
  • En annen variant (catshank på Engelsk), hvis man har mulighet til å tre tampen gjennom endeknuten, er å benytte Børedrag rundt buktene. Bukten må da ikke passere gjennom Børedragets turn (bred kjeve) men mellom den første og den andre gang tampen krysser langparten (første øye i Børedrag).
  • En tredje variant (dogshank på Engelsk), igjen hvis man har mulighet til å tre tampen gjennom endeknuten, er etter å ha tatt en halvstikk rundt albuen, fortsette gjennom albuen. Hvis man gjør dette på begge endene, får det hele utseende som to pålestikk mot hverandre hvor tampen av den ene fortsetter som runden og langparten på den andre. Denne versjonen vil ikke kunne løsne under bruk, men er like lett å løsne ellers som pålestikk.


Brannmanssete
  • Brannmanssete er varianten som har en dobbelt slippet knute istedenfor en enkel S eller Z i midten, og albuene er sikret med halvstikk. Her er det viktig å ikke bruke en dobbelt slippet Børedrag (Tom-fool's-knot på Engelsk) hvor tampene tres gjennom knuten i midten, men Handcuff-knot hvor tampene forblir hver på sin side av knuten i midten, og krysser hverandre inne i den. Den utformes ved å dra rundene i en dobbelt halvstikk gjennom hverandre og deretter låse med en halvstikk rundt bukten på hver side.
  • Kamikaze er varianten hvor midtre ledd i Z eller S ikke er hel. Stabil kun når det er spenning på tauet, kan tenkes brukt hvis man ønsker å ta med videre mest mulig av tauet etter en nedstigning; Risting av tauet nedenifra vil løsne den. Ikke anbefalt unntatt ved ekstreme nødssituasjoner, og kun når tautypen passer. Har man tau nok til to ganger nedstigningen, kan man bruke muleknopp med slipp (egentlig enhver knute med slipp) som vil være sikrere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]