Taukveil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fiple)
Hopp til navigering Hopp til søk
Self-portrait av Erwin Merlet med en fiple kastet over skulder.
Åttetallssløyfer trinn 3-avslutte
Åttetallssløyfer trinn 2-takle
Åttetallssløyfer trinn 1-folde

Taukveil er en måte å folde taulengder for enkelt å kunne bære eller lagre klar til bruk på kort varsel.

Det finnes flere måter å samle eller kveile tauet til en nett liten pakke. Det finnes også flere måter å feste den sammen og henge den opp.

I likhet med tau kveiles gjerne skjøteledninger for å være håndterbare og ta mindre plass under lagring, men de bør ikke være kveilet under bruk for å unngå overopphetning og brannfare.

Fiple[rediger | rediger kilde]

Fiple er den vanligste måten å samle et tau ved å surre den i en tenkt spole rundt venstre hånd, dvs i mange like store tørn som alle henger fra venstre hånd.[1]

Åttetallskveil[rediger | rediger kilde]

Åttetallskveil, (åttetallstørnkveil?, åttetallssløyfer?) benytter kryssende bukter som utformer mange åttetall istedenfor vanlige rundinger for å gi mindre vridning og vrange låsinger langs tauet. For å utforme kryssende bukter må man ha to holdepunkter; For eks. to fingre, to hender, to kneer, e.l.

Stabilisering og Oppheng[rediger | rediger kilde]

For å sikre at hespa holder seg sammen benytter man typisk surring i midten. Fiple klemmes i midten slik at to sider av den ferdigkveilede hespa samles til en bunt og surres, mens åttetallskveil allerede har et krysningpunkt i midten som kan surres enda tettere sammen. For surring benytter man gjerne enkel takling og/eller dobbel halvstikk. En annen måte, er å benytte surring øverst på kveilen vha enkel takling. For disse surringene kan man benytte tampen, eller enda bedre en bukt av tampen slik at det avsluttes med en løkke som kveilen kan henges med.

Istedenfor enkel takling kan man også benytte bukten av en lengre tamp for å utforme en åttetallsløkke rundt toppkant og benytte løkken for å henge kveilen.[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Åttetallsformede bukter som krysses i midten.[2][3] Det finnes metoder for å utforme åttetallsløkkene på knærne, over skulderne, eller hvis tauet er veldig tynn, rundt fingrene. En stor åttetallsbunt kan bæres på rygg hvis tampene er lange nok slik at de kan kastes over skulderne, krysses over brystkasse og korsrygg med taukveil for deretter knutes foran som belte.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Taukveil brukes for å lagre tau. Blant fjell- / klatrefolk brukes særlig åttetallskveil for å bære veldig lange tau på rygg, og blant moderne gadget-freaks for å holde orden i øretelefon- og ladekabler i lomma, som en teknikk for å redusere sannsynligheten for at buktene kommer i rot.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nordanger, Trygve (1994). Skibmaning med tau : håndbok for båtfolk når det gjelder knuter, knoper og stikk for dagligbruk, takling og spleis, blokk og talje : og ann en nyttelek med tau. Bergen: Nordanger. s. 53 og 65. ISBN 8270510955.  boka er lagt ut online av Nasjonalbiblioteket
  2. ^ Handegård, Inger (ca. 2009). «Slik holder du orden på sporlina». Arkivert fra originalen 13. august 2017. Besøkt 13. august 2017. 
  3. ^ Gunnar Skundberg (ca. 1988). «Matros». Besøkt 13. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]