Skipperstikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skipperstikk eller svingestikk

Skipperstikk er en type knute som etterligner håndens grep om et tau eller en påle. Den er særlig nyttig når lasten drar mot en bestemt side, er stabil og lett å løsne. For bruk til klatring finnes det en variant med flere tørn, som er kjent under navnet Michoacan-Martin, en av mange under samlebetegnelsen klemmeknuter.

Utforming[rediger | rediger kilde]

En måte å utforme skipperstikk er ved å lage en dobbelt halvstikk hvor tampen fortsetter og snur rundt langparten(1), for deretter å ta en ekstra tørn i motsatt retning og stikkes under den første halvstikken gjerne under eller innenfor der hvor den krysser broen (2).

En annen måte er å starte med mange tørn på motsatt side av draretningen, krysse langparten og objektet slik som broen i en dobbelt halvstikk gjør, avslutte ved å krysse langparten én gang til(2) før en halvtørn(!) i motsatt retning(3) og til sist stikke tampen under den første tørn nærmest langparten, gjerne under eller innenfor der hvor den krysser broen (4).

Skipperstikk med 5 turn er det samme som klemmeknutetype med navn Michoacan-Martin. Når den utformes med kun en full tørn på begge sider, kalles den også svingestikk.

Med flere tørn er den ypperlig til å motstå drag parallelt med objektet den er festet til, særlig i retning vekk fra de mange tørn.