Knarr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Skuldelev 1, knarren som ble funnet i Roskildefjord på 1960-tallet og som nå kan sees i Vikingskipsmuseet i Roskilde.

Knarr er en nordisk betegnelse på en båttype som ble brukt i vikingtiden. Ordet er lånt fra norrønt, der det het knorr, men i formen knarr, som ble brukt i stedsnavn som Knarrvik og Knarrlagsund, fordi sammensetningsformen var knarr-, jamfør at genitivsformen var knarrar. Knarrene var lasteskip; skroget var bredere, dypere og kortere enn et langskip, og kunne ta desto mer last og manøvreres med mindre mannskap. Som andre nordiske skip i vikingtiden var knarren klinkbygd.

Vikingskipet ga i 1940-årene navn til en robust seilbåt, Knarr (kjølbåt), konstruert av Erling Kristofersen og H. Aall.

Modell av en knarr i museet i Hedeby ved Slesvig.

Vikingskip[rediger | rediger kilde]

En knarr var bredere og dypere enn et langskip, som var bygd for krigføring, mens knarren var et handelsskip bygd for å romme last. Langskipet kunne både roes og seiles, mens knarren nesten utelukkende var bygd for seilas, selv om også en knarr var utstyrt med årer. Uten tvil var det knarren som var den mest vanlige og den viktigste typen vikingskip.

Vikingene var ikke bare overfallsmenn og krigere, de var også handelsmenn, og det var ikke minst i den forbindelse knarren ble brukt. Denne skipstypen transporterte handelsvarer som hvalrosstenner, ull, tømmer, korn, pelsverk, treller, honning og våpen. De fleste av vikingenes seilaser til Island, Grønland og Vinland ble foretatt med knarrer; i slike skip kunne man få med såvel husdyr som alt annet som trengtes.

Klåstadskipet er den best kjente knarren funnet i Norge.

I Roskildefjord i Danmark er den best bevarte knarren funnet. Den betegnes som Skuldelev 1, og kan sees i Vikingskipsmuseet i Roskilde. Denne blir brukt som forbilde når det bygges kopier i vår tid.

Kopier av Skuldelev 1[rediger | rediger kilde]

Knarren Saga Siglar på jordomseiling

Den best kjente kopien er «Saga Siglar» som ble bygget (ca. 1983) i BjørkedalenSunnmøre. Den ble seilt jorden rundt, for til slutt å forlise i Middelhavet. Som erstatning ble Borgundknarren bygget, et skip som tilhører Sunnmøre Museum. Vikingskipsmuseet i Roskilde har bygget kopien Ottar af Roskilde og denne er bygget med så stor overensstemmelse med en knarr fra vikingtiden som mulig, med hensyn til materialbruk og håndverk.

Kopi av Klåstadskipet[rediger | rediger kilde]

I Tønsberg bygges nå (2016) en kopi av Klåstadskipet. Den planlegges ferdig i 2019, og skal etter planen legge ut på en ferd til Miklagard. Først går turen langs norskekysten og til Kvitsjøen, deretter på russiske elver. Etter besøk i Istanbul skal skipet seile gjennom Middelhavet og hjem til Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]