Hopp til innhold

Sunnmøre Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunnmøre Museum
Båthallene til Sunnmøre Museum sett fra Nørvasundet
Foto: Andreas Vartdal
Kart
Sunnmøre Museum
62°28′11″N 6°14′03″Ø

Sunnmøre museum er et folkemuseum som ligger i Borgundgavlen i ÅlesundSunnmøre. Det har en omfattende samling av blant annet hus og båter. Museet ble stiftet i 1931.

Sunnmøre museum er en arena i Stiftinga Viti som har det administrative hovedansvaret for museene som er med i denne stiftelsen. Viti er regionmuseet på Sunnmøre med 13 arenaer, der Borgundgavlen er den største i Møre og Romsdal fylke. Regionmuseet byttet navn til Viti i 2021.[1] Administrerende direktør er Audhild Gregoriusdotter Rotevatn[2] og styreleder er Jon Aasen (Ap).

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kyrkjebuene flyttet til museet fra Stranda
Fjordmannsstova
MK «Heland» ved kai ved Sunnmøre Museum
Larsnesbuda ligger ved Katavågen
Stabbur fra Ørsta - 1600-tallet

Aalesunds Museum, som ble startet i 1903, mistet alt det hadde av samlinger under Bybrannen i Ålesund i 1904. Da museet gjenopptok arbeidet etter brannen, ble det samlet inn mye gammelt fra bygdene omkring Ålesund. I 1910 kom tanken om å opprette et Sunnmørstun under Aalesunds Museum. Det var vanskelig å finne plass til dette i byen. Omkring 1920 våknet interessen for museumsarbeid i flere bygder på Sunnmøre. Ettersom mye av det Aalesunds Museum hadde samlet inn kom fra sunnmørsbygdene var det mange som mente bygdekommunene burde være representert i styret. Etter en heftig strid kom det forslag om dette på årsmøtet til Aalesunds Museum i mars 1931. Forslaget fikk ikke det nødvendige to tredjedels flertall og ble forkastet. Den 11. ble Sunnmøre museum stiftet. Striden mellom de to partene pågikk en stund fremover og arbeidet for sammenslåing førte ikke frem.

Ivar Grøvik skrev om denne etableringsprosessen  i Sunnmøre frilynde Ungdomssamlags 60-årsberetning. Der står det blant:

«Tanken om eit Sunnmøre museum vaks fram utover i 1920-åra. Styret i SfU følgde debatten nøye, og i november 1928 hadde styret eit møte med Ålesunds Museum, der museumssamskipnaden blei drøfta. Dette førde til at samlagsstyret, saman med nokre andre representantar frå bygdene, hadde fleire møter med Aalesunds Museum. Det såg ut til at det skulle føra fram. Etter drøftingar og brevveksling med Aalesunds Museum blei det vedteke å venta med å fremja saka til muséet hadde hatt årsmøte. Men samtidig blei det kjent at Aalesunds museum hadde kjøpt Rønneberghuset til museumsbygning – utan at dette hadde vore nemnt i drøftingane. Dermed tok samarbeidet slutt.

Oppbygging av museet[rediger | rediger kilde]

Sunnmøre museum fikk overta en festetomt på 28 mål under Borgund prestegård. Sunnmøre frilynde Ungdomssamlag stilte som initiativtaker og garantist. De som sto først i arbeidet for å få Sunnmøre Museum stiftet, og som sto bak arbeidet med å få det i drift var: Rasmus Buset, Anders Vassbotn, Olai Bjørlykke, Martin Bjørndal og Ivar Myklebust. De dro på samlereiser rundt på Sunnmøre. Driften ble fra starten av delvis finansiert ved tilskudd fra kommunene; 1,5 øre for hver innbygger. På museumsområdet ble det opparbeidet stevneplass, og tilstelninger der ga etter hvert brukbare inntekter.

Opp gjennom 1930-tallet ble det flyttet en del gamle bygninger til museet. Byggingen av et ildsikkert hus ble påbegynt. Selv om det ikke var økonomi til inventar ble åpningsdatoen satt til 9. april 1940. På grunn av krigsutbruddet ble åpningen utsatt. Under krigen var det mange som fikk benytte det tomme betonghuset til lagerplass, legalt og illegalt. Mange verdifulle arkiv ble blant annet reddet på denne måten. En periode lå to lingekarer i dekning i bygget. Det ildsikre huset ble åpnet 16. juni 1946 av daværende kronprins Olav.

Museet etter 2. verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Båtsamlingen[rediger | rediger kilde]

Helt fra starten overtok Sunnmøre Museum flere gamle bruksbåter. For å ta vare på denne etter hvert store båtsamlingen ble det i 1955 reist fire sammenhengende båthaller. I 2009 rådet museet over vel 40 båter. De fleste er gamle bruksbåter av sunnmørsbåttypen og møringsbåttypen. Man finner også nyere båter, og båter fra andre distrikter.

Enkeltbåter i samlingen (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Museet samarbeider med Sunnmøre Kystlag og andre båtentusiaster for å skape et levende miljø rundt båtsamlingen.

Husene[rediger | rediger kilde]

De første gamle husene ble reist på museet i 1934. Etter hvert ble mange eldre bygninger flyttet til museet. Det var for det meste gamle gårdshus som stovehus, fjøs, løe, stabbur, stall, smie, eldhus og kvernhus. I nyreisingen av husene la man vekt på å bygge opp tun og miljø som ligner det de hadde vært plassert i. Etter hvert har det kommet til hus med tilknytning til sjøen, naust, sjøbu og fiskerstuer.

I 2009 sto det 55 hus på museet.

Bygninger (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Faste utstillinger[rediger | rediger kilde]

Det ildfaste huset, fra slutten av 1930-tallet, har blitt påbygd med kafeteria, auditorium, museumsbutikk, toalettavdeling, kontor, magasin og verksteder. De fleste utstillingene skifter, men noen er faste fra år til år. Museet oppgraderte kafeen og uteområdet i 2021. Ny hovedutstilling åpner i 2022.[3]

Middelaldermuseet[rediger | rediger kilde]

Bygningen til middelaldermuseet er reist over tufter av Borgundkaupangen. Dette handelsstedet fra middelalderen er delvis utgravet. Arkeologiske funn fra utgravingene er utstilt i Middelaldermuseet. Kaupangområdet ligger sørøst for Borgund kirke, og en sti fører fra friluftsmuseet til middelaldermuseet. Middelaldermuseet ble åpnet i 1987. Det blir fortsatt gjort arkeologiske funn i området. Middelaldermuseet har også en kafé om sommeren.

Hovdenrommet[rediger | rediger kilde]

I 1910 fikk dikterpresten Anders Hovden treskjæreren og snekkeren Lars Kinsarvik til å lage et staselig stuemøblement. Disse møblene ble gitt til Sunnmøre Museum av etterkommerne til Hovden. Møblene er laget i den spesielle kinsarvikstilen, med malte utskjæringer. Blant alle detaljene finner man Kari og Anders Hovden skåret i relieff. I rommet finner man også flere gjenstander som har tilhørt Hovden, slik som bøker og kopier av manuskript.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eidhammer, Torbjørn (15. juni 2021). «(+) Musea på Sunnmøre byter namn». smp.no (norsk nynorsk). Besøkt 21. november 2021. 
  2. ^ «Blir administrerende direktør for Musea på Sunnmøre». bypatrioten.com (norsk). Arkivert fra originalen 21. november 2021. Besøkt 21. november 2021. 
  3. ^ Støre, Gry (4. oktober 2021). «(+) Åpner for et større publikum enn før – med nye åpningstider». smp.no (norsk nynorsk). Besøkt 21. november 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Einar Knudsen:Ålesund Museum gjennem 30 år. 1903 – 1933. Ålesund Museum 1934
  • Edvard Molvær:Sunnmøre museum 1931-1981. Sunnmøre Museum 1983
  • SUNNMØRE MUSEUM Ein vegleidar til samlingane Styret for Sunnmøre Museum 1954
  • Janikke Carlsen: Lars Kinsarvik. Mannen bak Hovdenrommet på Sunnmøre Museum. Sunnmøre Museum Årbok 1978
  • Åpning av Middelaldermuseet i Borgundgavlen. Gavlen Jula 1987 Sunnmøre Museum og Sunnmøre Museumslag 1987

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]