«Saga Siglar»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saga Siglar (1983)

«Saga Siglar» var en fullskala kopi av knarren Skuldelev 1, en båt fra vikingtiden, funnet i Roskilde FjordSjælland og nå utstilt i Vikingskipsmuseet i Roskilde. Saga Siglar ble bygd i Bjørkedalen i 1982–1983. Båten ble bygd av Sigurd Bjørkedal sammen med sønnene Jakob, Ottar og Dag Inge, for Ragnar Thorseth. Reisen ble filmet, og senere kom dokumentaren "Med "Saga Siglar" til norrøn fortid" som kan sees på NRK´s nett-tv.

Saga Siglar var bygd av furu, med kjøl, stevner og bunnstokker av eik. Båten var 16,5 meter lang og 4,8 meter bred. Den var rigget med et råseil på 96 m², i en 13 meter høy mast. Båten stakk 0,6 meter dypt uten last, og 1,3 meter fullastet. Båten kunne bære 16 tonn, last og ballast til sammen.

Båten var også utstyrt med en 22 hk dieselmotor. Under seilas ble sideror benyttet, mens et enkelt hekkror kunne monteres ved motordrift i trange farvann.

I 1984–1986 gjennomførte Ragnar Thorseth jordomseiling med «Saga Siglar».

Saga Siglar forliste under storm i Middelhavet i mai 1992. Båten var da på vei til verdensutstillingen i Sevilla sammen med osebergkopien «Oseberg». Begge skipene forliste. Mannskapene ble reddet.

Etter Saga Siglars forlis ble en ny knarr, et søsterskip, bygd i Bjørkedalen for Ragnar Thorseth. Den er overdradd til Sunnmøre Museum og har navnet Borgundknarren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ragnar Thorset: Saga siglar: århundrets seilas jorda rundt – 1988 (Nordvest forlag)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]