Kjell Løvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Løvik
Født13. mars 1954Rediger på Wikidata (66 år)
VossRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Kjell Løvik (født 13. mars 1954Voss) er en norsk forfatter, journalist og kommunikasjonsrådgiver.

Løvik skriver for det meste faglitteratur innenfor krisehåndtering, beredskap, kommunikasjon og risiko. I tillegg skriver han annen litteratur med komisk tilsnitt. Han gir ut sistnevnte på eget forlag. De andre bøkene har kommet ut på Dreyer og er i dag i stallen til Cappelen Damm. I tillegg har han egen blogg der han med glimt i øyet deltar i samfunnsdebatten og livet som aldrende mann som undrer seg.

Løvik har arbeidet i mange år i NRK, Nordisk Beredskap og Mattilsynet.

Han meldte seg inn i Røde Kors i 1972 og hatt mange verv innenfor organisasjonen. I tillegg har han i flere år vært engasjert i håndball, blant annet i Steinkjer Håndballklubb.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Kjell Bjørn Løvik ble født på Voss og bodde de første 4 år i Ulvik i Hardanger. Foreldre Bergit og Gjert Løvik. Da han var fire år flyttet de til Ørgenvika stasjon der faren tjenestegjorde som stasjonsbetjent i NSB. Etter få år flyttet de til Gulsvik i Hallingdal og senere til SoknaRingerike som ble den første lengre bosetningen for familien på fem, der han var eldst. Her fullførte han folkeskolen, gikk over på framhaldsskolen, for deretter å dra til sjøguttskolen på Croftholmen ved Stathelle. Etter endt skole gikk turen ut i verden med skipet Sangstad i AF Klavenes rederi. Sjølivet ble ikke langvarig, men nok til at han fikk se store deler av verden. Lengselen hjem ble for stor og han dro hjem. Han har jobbet både som landmåler, snekker, selger, hotellsjåfør, skibakkevakt, langtransportsjåfør og bussjåfør. Han ble etter vært ansatt ved Telemark Sentralsykehus som ambulansepersonell og var der i rundt åtte år. Han sluttet der etter en tragisk ulykke som skjedde under utrykning. Denne hendelsen ga grunnlaget til hans debutbok «Ambulansen dreper» Etter endt jobb startet en ny utdanningsperiode med radio og tv-utdanning ved NLA Mediehøgskolen, Gimlekollen i Kristiansand(1985-1987). Etter endt utdanning fikk han jobb i NRK Nord-Trøndelag (nå NRK Trøndelag) under ledelse av Andreas Lunnan. I NRK har han vært både journalist i radio og tv, vaktsjef, redaksjonssjef, jobbet for politisk på Stortinget, Friluftsmagasinet og jobbet med radiodokumentarer. I 2001 slutt han der og etablerte selskapet Nordisk Beredskap og var daglig leder der til det ble kjøpt opp av NOR PR. Dette var et firma som spesialiserte seg på krisehåndtering og krisekommunikasjon. Løvik ble mye brukt som foredragsholder og var foreleser på en rekke høgskoler. I denne tiden ble det skrevet en del fagbøker innenfor de samme feltene først på Høyskoleforlaget og fulgte med over i Cappelen Damm Akademisk da disse ble sammenslått. Løvik tok en mastergrad i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger som deltidsstudier i perioden 2003 til 2009. I 2006 ble han ansatt i Mattilsynet som kommunikasjonsrådgiver.

Debut[rediger | rediger kilde]

Det ble en del småskriverier i årene før boken som kan kalles debutboken. Kjell Løvik debuterte med debattboken «Ambulansen dreper» utgitt på Dreyer i 1986. Boken handler om livet som ambulansesjåfør, tragediene, hendelsene og ikke minst en dødsulykke under utrykning. Boken fikk mye omtale og var med å endre opplæringen av ambulansepersonell i Norge.

Annet[rediger | rediger kilde]

Røde Kors[rediger | rediger kilde]

Kjell Løvik begynte i Ringerike Røde Kors (Soknalaget) i 1972. Han var flasket opp med Røde Kors via sin mor Bergit Løvik. Tiden i Ringerike Røde Kors var lærerik og han ble raskt instruktør i flere av fagområdene. Da han flyttet til Skien ble det mange flotte år i Røde  Kors Hjelpekorps der nede, deretter i ledelsen av Telemark Røde Kors hjelpekorps. Da han kom til Trøndelag i1987 ble han en del av Steinkjer Røde Kors og som leder av Nord-Trøndelag Røde Kors i flere perioder. Det ble også flere år som regionleder for Trøndelag og Møre og Romsdal. Deretter gikk Røde Kors over i nasjonalt arbeid for hjelpekorpsene som medlem av hjelpekorpsrådet, så nestleder og leder for hjelpekorpsene fram til 1999. Han er ideskaper til for Hjelpekorpsbladet og for Norges Røde Kors fjellskikkpris. Kjell Løvik har fått flere Røde Kors utmerkelser.        

NRK[rediger | rediger kilde]

Kjell Løvik jobbet i en rekke år i NRK som radio og tv-journalist/programsekretær. Nyheter sto hjertet nærmest, men også radiodokumentar var en viktig formidling. De to dokumentarene «Dekksgutten» og «Et hjerteinfarkt i tanker, ord og gjerninger» ble godt mottatt. Den første handlet om scenearbeiderne som fulgte Åge Aleksandersen rundt på turne og kanskje drømte om å bli stjerne en dag. Dette programmet ble laget sammen med Lars Bartnes som styrte den tekniske delen av programmet. Det andre dokumentaren fulgte en hjertepasient fra ambulansen kom til han ble mottatt på sykehuset. Programmet varer så lenge turen til sykehuset tok og alle lyder og snakk ble tatt opp. Etterpå ble det gjort intervju med de involverte og lagt oppå originalturen. Dette ble laget sammen med teknikker Per Haugdahl.

På TV siden laget Løvik en dokumentar om det som trolig var den første ambulanseflyturen med landing utenfor flyplass. Det skjedde i starten av krigen. Både pasient og pilot var med i dokumentaren. Piloten var ingen ringere enn Wilhelm Mohr 

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Løvik, Kjell (1954-) (1986). Ambulansen dreper. Oslo: Dreyer. ISBN 8209102710. 
  2. ^ Løvik, Kjell (1954-) (2007). Håndbok i informasjonsberedskap. Kristiansand: Høyskoleforl. ISBN 9788276347593. 
  3. ^ Løvik, Kjell (1954-) (2010). Øvelse gjør mester: planlegging, kommunikasjon og gjennomføring av øvelser. Kristiansand: Høyskoleforl. ISBN 9788276348743. 
  4. ^ Løvik, Kjell (1954-) (2015). Krisehåndtering online : sosiale medier i krisekommunikasjon og beredskapsarbeid. Oslo: Cappelen Damm Akademisk. ISBN 9788202458638.