Dreyers Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dreyers Forlag A/S, ofte bare kalt Dreyer, var et tidligere norsk forlag. Forlaget startet opprinnelig som en trykkeribedrift i Stavanger i 1847, men forlagsdelen av virksomheten ble kjøpt opp av Barthold A. Butenschøn i 1942 og etablert som forlag da, med Butenschøn som direktør og dikteren Alf Larsen som hovedkonsulent. Senere overtok forfatteren Aasmund Brynildsen konsulentjobben. Butenschøn gikk av med pensjon i 1979 og etablerte noen år senere forlaget Andresen & Butenschøn sammen med Hans B. Butenschøn og Anton Fredrik Andresen. Halfdan Kielland overtok etter ham i Dreyer.

Forlaget utga mye oversatt essayistikk (bl.a i serien Dreyers kulturbibliotek), men også norsk og oversatt skjønnlitteratur. Georges Simenon forfatterskap (Maigret-bøkene) var i mange år en viktig inntektskilde.

Dreyer ble slått sammen med Grøndahl & Søn Forlag A/S i 1991 under navnet Grøndahl og Dreyers Forlag A/S. Det sammenslåtte forlaget ble eiet av Cappelen. I 1999 ble Grøndahl og Dreyers Forlag oppløst og det gikk inn i Cappelen.

Andresen & Butenschøn[rediger | rediger kilde]

I 2010 byttet forlaget Andresen & Butenschøn navn til Dreyers forlag.

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.