Footloose (2011)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Footloose
Generell informasjon
SjangerDrama
Romantikk
Komedie
Dansefilm
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Lengde113 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCraig Brewer
ProdusentGary Barber
Roger Birnbaum
Neil Meron
Dylan Sellers
Brad Weston
Craig Zadan
MusikkDeborah Lurie
SjeffotografAmy Vincent
Foran kamera
MedvirkendeKenny Wormald
Julianne Hough
Dennis Quaid
Andie MacDowell
Miles Teller
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Footloose er en amerikansk romantisk drama- og ungdomsfilm fra 2011. Filmen er regissert av Craig Brewer, og har Kenny Wormald, Julianne Hough, Dennis Quaid og Andie MacDowell i hovedrollene. Filmen er en nyinnspilling av filmen fra 1984 med samme navn, som hadde Kevin Bacon i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at pastor Shaw Moore (Dennis Quaid) av den lille landsbyen Bomont mister sinn sønn Bobby i en bilulykke (hvor også fire venner av Bobby døde), foreslår han et dusin nye lover mot mindreårig festing – inkludert dansing uten tilsyn fra voksne, lover som blir enstemmig vedtatt.

Tre år senere kommer bygutten Ren McCormack (Kenny Wormald) til Bomont. Hans mor har nettopp lidd en langsom død av leukemi, faren hans stakk under sykdommen hennes, og dermed må han flytte inn hos sin onkel Wes (Ray McKinnon), tante Lulu (Kim Dickens) og deres to små barn. Han blir umiddelbart bergtatt av pastorens opprørske datter Ariel (Julianne Hough), som dater den arrogante bilkjøreren Chuck Cranston (Patrick John Flueger). Ren blir venner med Willard (Miles Teller), som forteller ham om danseforbudet, samt at han har en god tone med Ariels venninne Rusty (Ziah Colon), som etterhvert også får en "ting" gående med Willard. Ren bestemmer seg umiddelbart for å ta et oppgjør med Bomonts eksentriske lover, og for å sikre seg om at avgangselevene på Bomont High får sin skoledans.

Chuck ser at Ren flørter med Ariel, noe som irriterer ham, så han utfordrer Ren til en "busskrasj-kamp", hvor deltakerne kjører hver sin buss og målet er å velte de andre bussene. Til tross for at Ren aldri har kjørt buss før, manøvrerer han ut Chuck og vinner kampen. Deretter blir Ren uskyldig anklaget for å drive med dop inne på skolen, noe som når pastor Moores ører. Pastoren beordrer sin datter til å holde seg borte fra Ren, en ordre hun naturligvis ikke adlyder.

Når pastoren i tillegg vil ha Ren arrestert for å slå Ariel, som det egentlig var Chuck som gjorde, sprekker det for Ariel. Hun skjeller ut faren og hevder at han legger all skylden på Ren, akkurat som han gjorde med Bobby når han levde, og at det ikke er dansingen og musikken som er problemet. Når hun i tillegg avslører for pastoren at hun ikke er jomfru lenger, slår han Ariel, som gråtende løper ut. Shaws kone, Vi (Andie MacDowell), forteller ham at han har skuffet henne, og forteller ham at den eneste han hadde en plikt å utføre ovenfor når han foreslo lovene, var Ariel. Deretter ser vi en scene hvor Ren og Ariel deler sitt første kyss.

Imens forbereder Ren seg for å tale for byrådet og overbevise dem om å oppheve loven. Han samler underskrifter for å få støtte fra landsbyens innbyggere om at det er den riktige tingen å gjøre. Under byrådsmøtet gir han en lang tale om hvordan han tenker på dødsofrene, hvor verdifullt livet er og hvordan å lage lover mot dansing ikke vil hjelpe. Han leser også fra bibelsider som Ariel gav ham som hjelp. Til tross for alt hans arbeid og lidenskapen han la ned i det, blir han stemt ned av rådet. Imidlertid blir han tipset om at han kan foreslå å ha skoledansen på bomullsfabrikken i Bayson.

Ren oppsøker pastor Moore, forteller ham at han ikke kan stoppe elevene fra å ha dansen, og ber høflig og respektfullt om å få gå dit med Ariel. Moore aksepterer, og han og kongressen ber for elevene som skal delta. I den siste scenen får vi se Ren, Ariel og de andre som ankommer dansen, men ikke lenge etter kommer Chuck og vennene hans for å legge en demper på festen ved å banke opp Ren. Men i samarbeid med Ariel, Willard og Rusty klarer Ren å overvinne fiendene, som blir ydmyket. Ren og de andre går inn igjen, beordrer festen til å fortsette og avslutter med å danse til låten Footloose.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Ren McCormack Kenny Wormald
Ariel Moore Julianne Hough
Rev. Shaw Moore Dennis Quaid
Vi Moore Andie MacDowell
Willard Hewitt Miles Teller
Rusty Ziah Colon
Wes Warnicker Ray McKinnon
Lulu Warnicker Kim Dickens
Chuck Cranston Patrick John Flueger
Woody Ser'Darius Blain
Andy Beamis L. Warren Young
Roger Dunbar Brett Rice
Amy Warnicker Maggie Elizabeth Jones
Sarah Warnicker Mary-Charles Jones

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Julianne Hough spiller den kvinnelige hovedrollen som Ariel. Juliannes bror Derek Hough spilte Ren i en musikaloppsetning.
  • I motsetning til Kevin Bacon i originalen, gjorde Kenny Wormald, som har VM-gull i profesjonell dans fra 2002, de fleste av sine dansescener selv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) FootlooseInternet Movie Database Rediger på Wikidata