Marksommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marksommer
orig. Tremors
Generell informasjon
SjangerSkrekkfilmkomedie
Utgivelsesår1990
Prod.landUSA
Lengde96 min.
Aldersgrense15 (1990) (Norge)
Bak kamera
RegiRon Underwood
ProdusentGale Anne Hurd
Brent Maddock
S.S. Wilson
ManusforfatterBrent Maddock
S.S. Wilson
MusikkErnest Troost
Robert Folk
SjeffotografAlexander Gruszynski
KlippO. Nicholas Brown
Foran kamera
MedvirkendeKevin Bacon
Fred Ward
Finn Carter
Michael Gross
Reba McEntire
Annen informasjon
Budsjett$11 millioner
Premiere19. januar 1990 (USA)
Eksterne lenker

Marksommer (originaltittel: Tremors) er en amerikansk skrekkfilmkomedie fra 1990 med Kevin Bacon, Fred Ward, Finn Carter, Michael Gross og Reba McEntire i de ledende rollene. Regi er ved Ron Underwood.

Marksommer ble godt mottatt av kritikerne, men ble ikke den publikumssuksessen som ble forventet på amerikanske kinoer. Den hadde imidlertid stor kommersiell suksess på det amerikanske videomarkedet.

Den fikk tre mindre vellykkede oppfølgere som ble lansert rett på video – og en kortlivet TV-serie som gikk i 2003.

Handling[rediger | rediger kilde]

Val McKee (Bacon) og Earl Basset (Ward) har innsett at, for å komme seg frem i verden, må de dra fra den lille ørkenbyen Perfection i Nevada. Men før de kommer så langt starter en merkelig buldring i jordskorpen som forhindrer dem i å reise. Etterhvert som de kjører oppdager de flere lik som synes å har dødd på en uforklarlig måte.

På samme tid arbeider en vitenskapskvinne med seismiske undersøkelser på stedet, og hun skjønner fort at det er noe uvanlig på gang. Med hjelp fra henne og en del sjokkerende nye oppdagelser innser de at den avsidesliggende byen deres er hjemsøkt av gigantiske menneskeetende vesener som lever under jorden. Vesenene ligner på kjempe-mark og ser ut til å lokaliserer eventuelle levende vesener ved hjelp av fotsteg som forplanter seg som seismiske bølger i bakken. Landsbyboernes situasjon vanskeliggjøres ytterligere ved at telefonnettet er satt ut av spill.

En natt blir beboerne i et gammelt hus angrepet av fire slike uhyrer. Uhyrene er utstyrt med slangeaktige tunger som de borrer ned i grunnen under huset, og sender opp gjennom dertil egnede åpninger under sine angrep. Val McKee og Earl Basset tvinges til å ta opp kampen med beistene og må samtidig forsøke å lede en gruppe mennesker i sikkerhet. Det store problemet er imidlertid hvordan de kan komme seg unna denne skjulte fienden i ørkenlandskapet, da de er store nok til å grave ned biler, bevege hus, og samtidig ser ut til å både kommunisere og lære etter hvert som de jakter.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Filmen ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått såpass høy oppslutning som 88 %Rotten Tomatoes.[1]

Publikum

Filmen ble ingen stor publikumsuksess på kino i USA, hvor den bare innbrakte $16,6 millioner. Den innbrakte $48,5 millioner på verdensbasis. Produksjonskostnadene var på ca $11 millioner.[2] Til tross for beskjedne besøkstall på kino, så ble den en stor suksess på det amerikanske videoleiemarkedet. Via salg og utleie av video klarte den i løpet av kort tid å innbringe tre gange så mye som den gjorde på amerikanske kinoer.[3]

Videosuksessen var med på å vane vei for to mindre suksessfulle oppfølgere: Tremors 2: Aftershocks (1996), Tremors 3: Back to Perfection (2001), samt en prequel Tremors 4: The Legend Begins (2004) og den kortlivede TV-serien Tremors: The Series (2003). Alle disse filmene ble lansert rett på video.[3] Den 13 episoder lange TV-serien ble sendt på Sci Fi Channel i 2003.

Priser

Filmen ble nominert til fire Saturn Awards (blant annet beste film) og en Young Artist Award (Ariana Richards).[4]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tremors - Rotten Tomatoes». www.rottentomatoes.com (engelsk). 19. januar 1990. Besøkt 8. august 2023. 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0100814/business
  3. ^ a b Tremors, Reelviews.com «Tremors is one of those rare motion pictures that fails during its theatrical run but finds new life on video. Examples of this can be found dotted throughout the VHS/DVD era of cinema (post-1983) but few are as dramatic as in this case».
  4. ^ http://www.imdb.com/title/tt0100814/awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]