Lassie (2005)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lassie
orig. Lassie
Generell informasjon
SjangerFamiliefilm - Eventyrdrama
Utgivelsesår2005 (USA)
9. juni 2006 (NOR)
Prod.landStorbritannia
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiCharles Sturridge
ManusforfatterEric Knight (roman)
Charles Sturridge
MusikkAdrian Johnston
SjeffotografHoward Atherton
KlippPeter Coulson
Adam Green
Foran kamera
MedvirkendeRobert Carr
Peter Dinklage
Robert Hardy
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Eksterne lenker

Lassie er en britisk eventyrdrama og familiefilm fra 2005. Den handler om hunden Lassie som bor hos en familie i økonomisk krise, og som er tvunget til å selge ham. Hundrevis av mil unna sin virkelige familie rømmer Lassie og setter ut på en reise hjemover. Filmen er basert på Eric Knigts roman Lassie Come-Home fra 1940. Den ble filmatisert første gang i 1943.

Dette er den første Lassie-filmen som ikke har en av de direkte etterkommerne etter den originale Lassie, «Pal», i hovedrollen. På grunn av at det meste av innspillingen fant sted i Storbritannia, og på grunn av karantenelovgivninger kunne man ikke bruke noen av de nåværende Lassie-hundene fra Weatherwax kennels.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sam Carraclough, en gruve-arbeider uten fast arbeid, som sliter med å tjene nok penger til å brødfø familien sin, selger motvillig sin Collietype, Lassie, til hertugen av Rudling, hvis barnebarn, Cilla, liker hunden. Sams unge sønn, Joe, blir sønderknust. Hertugens tjener, Hynes, skremmer Lassie, og hunden flykter flere ganger og kommer tilbake til Carraclough-familien som må fortsette å returnere henne til hertugen. Hynes gir Joe skylden for Lassies oppførsel. I høytiden reiser hertugen til det skotske høylandet, og tar Lassie med seg. Lassie rømmer nok en gang, med Cillas hjelp, etter at Hynes slår hunden.

Hertugen gir Hynes sparken etter dette. Men Lassie forsøker å finne veien hjem til sin egentlige familie. I mellomtiden verver Sam seg til første verdenskrig, for å hjelpe til å forsørge familien sin. Under reisen klatrer Lassie over fjell, svømmer over en elv, og blir tatt inn av en vennlig sirkus-artist (spilt av Peter Dinklage) og blir venn med hans lille hund, Toots. Senere blir de angrepet av menn som dreper den lille hunden, og den rasende artisten og Lassie jager mennene vekk.

Lassie kommer hjem på 1. juledag, men kollapser utenfor kirken som familien sitter i. Når gudstjenesten er over, hjelper familiens andre hund dem med å finne Lassie, utmattet, syk og nesten død, og tar henne hjem. En veterinær forteller familien at Lassie kanskje ikke overlever. Når Hynes, nå bosatt i landsbyen, ser at Lassie er funnet, går han sammen med politiet til huset for å ta Lassie med til hertugens lokale eiendom. Familien blir tvunget til å følge henne. Men hertugen lar i stedet familien beholde hunden, ved å benekte at det er den samme hunden og kaster Hynes ut av eiendommen for godt. Etter at Lassie kommer seg, tilbyr hertugen Hynes sin gamle jobb og hus til Sam og hans familie.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]