Hopp til innhold

Karanos av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karanos
Konge av Makedonia
FødtCa. 808 f.Kr.
Argos
Død778 f.Kr.
Vergina
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
EktefelleUkjent
FarTemenus
Aristodamidas
BarnKoinos
Annet navnΚάρανος
Regjeringstidfram til 778 f.Kr.

Karanos (gresk: Κάρανος; født 808 f.kr. – død 778 f.Kr.) er en legendarisk figur og den første kongen av oldtidens kongeriket Makedonia i henhold til senere tradisjoner. Riktignok har den antikke historikeren Herodotos oppgitt den første kongen som Perdikkas. Karanos ble i bevarte skriftlige kilder første gang rapportert av Theopompos (300-tallet f.Kr.).[1][2]

Myten om Karanos

[rediger | rediger kilde]

I henhold til antikke greske myter var Karanos sønn av Temenos, konge av Argos, som igjen var en av herakleidene, det vil si en av etterkommerne til den legendariske helten Herakles. Temenos, sammen med Kresphontes og Aristodemos var de tre doriske ledere som invaderte den mykenske regionen på Peloponnes. Deretter delte de det erobrede området mellom seg. Kresphontes fikk Messenia og Sparta; Aristodemos tok Lakonia; og til sist fikk Temenos byen Argos.

Etter at Temenos var død begynte fyrstene å strides om hvem av dem som skulle være konge. En av dem, Feidon, beseiret sine brødre i slag og tok over kongedømmet. Karanos besluttet da å finne seg et annet kongedømme for seg selv. Først dro han til orakelet i Delfi for å spørre om Pythias råd. «Du skal finne ditt kongerike der hvor du ville nok av vilt og tamme dyr,» var hennes råd. Således dro Karanos og hans følge nordover i søken etter egnet land til å opprette sitt kongerike. Til sist kom han til en grønn dal med vilt og geiter, og da mente han at Pythias spådom var oppfylt. Der bygde han en by som han kalte Aigai (gresk: Αἰγαί), og som er dagens by Vergina (gresk: Βεργίνα). Det ble Makedonias første hovedstad og er et betydelig arkeologisk sted hvor det er avdekket betydelig funn, blant annet rike kongegraver.

Historikernes oppfatning

[rediger | rediger kilde]
Foss i Edessa, en by som Karanos skal ha erobret i Makedonia
En gate fra oldtiden i Edessa.

I henhold til Junianus Justinus,[3] romersk historiker på 200-tallet e.Kr., som siterer Marsyas av Pella:

Karanos kom også til Emathia[4] med en stor gruppe grekere etter å ha blitt rådført av et orakel til å søke et hjem i Makedonia. Her, ved å følge en flokk geiter som løp fra en regnskur, erobret han byen Edessa da innbyggerne ble tatt av overraskelse grunnet det kraftige regnværet og en tykke tåke. Ved å huske orakelets råd om å følge geitenes ledelse i hans søken etter et rike, gjorde Karanos byen til sin hovedstad, og deretter opprettet han en høytidelig regel, hvor hen han tok sin hær, skulle han holde de samme geitene foran sin krigsfane som ledere i hans nyttegjøring av dyrene som han hadde med seg da han fant kongeriket. Han ga byen Edessa navnet Aigai og dets folk aigaiere til minne om dette.

I henhold til Pantodape historia (eller Chronicon, Krønike) av Eusebius av Cæsarea (263 – 339 e.Kr.):

Før den første olympiade ble Karanos beveget av ambisjoner til å samle styrker fra Argos og fra resten av Peloponnes for å kunne føre en hær inn i området til makedonerne. På samme tid var kongen av Orestai i krig med sine naboer, Eordaia, og han tilkalte Karanos for å komme til hans hjelp, lovte ham halvparten av sitt rike til gjengjeld om de vant fram. Kongen holdt sitt løfte, og Karanos tok i besittelse området og styrte der for 30 år inntil han døde av gammel alder. Han ble etterfulgt av sin sønn Koinos som var konge i 28 år.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Shrimpton, Gordon Spencer (1991): Theopompus the Historian, McGill-Queen's University Press, ISBN 0-7735-0837-6; s. 270
  2. ^ FGrH, No. 115, Frag. 393
  3. ^ Junianus Justinus, 7.1
  4. ^ Emathia (gresk: Ἠμαθία) er det tidligste og et poetisk navn for Makedonia, men dekker hovedsakelig til distriktet Bottiaia (Bottiaia ble selv erstattet av Emathia som geografisk betegnelse) rundt Pella.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • «Caranus», Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, via Ancient Library
Forgjenger 
Opprettet
Konger av Makedonia
Ca. 750 f.Kr.–778 f.Kr.
Etterfølger
Autoritetsdata