Krateros av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkelaos I
Konge av Makedonia
FødtUkjent
Død399 f.Kr.
Makedonia
Beskjeftigelse
  • Monark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleUkjent
Nasjonalitetoldtidens Makedonia
Annet navnΚρατεύας
RegjeringstidNoen dager i 399 f.Kr.

Krateros (gresk: Κρατεύας) var konge av Makedonia i en kort tid, kanskje så lite som fire dager som en kilde sier, i 399 f.Kr. etter å ha drept kongen, Arkelaos I bevisst eller ved en ulykke mens de var på jakt.[1]

Det er mange motstridende fortellinger om Krateros. Hva som er klart er at han var en av kongens ynglinger, deltok på jakten hvor kongen døde, og i forvirringen etterpå grep makten om tronen. Det må ha vært et håpløst foretagende da han ikke tilhørte den rådende kongeslekten, argeadedynastiet, og kongen hadde flere sønner som var berettiget til å overta tronen. Kongens sønner Orestes og Arkelaos II sørget uansett for å få ham ryddet av vegen. Det er derfor diskutabelt om det er rimelig å ta Krateros med i kongelisten.

Blant de grunner for det første drapet var at Arkelaos I skal ha lovt Krateros den ene av sin to døtre i ekteskap, men isteden ga datteren til en annen.[2] En annen fortelling hevdet at Krateros sammen med to andre drepte kongen grunnet en personlig fornærmelse noen år tidligere. En tredje fortelling hevdet at drapet bare var en ulike.[3] Det var for øvrig en sammenlignbar hendelse tusen år senere i England hvor Vilhelm Rufus også døde under mistenkelige omstendigheter på en jakttur i 1100.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pesudo-Platon: Alkibiades II, 141d; Aristoteles: Politikken, V, 10 (1311b).
  2. ^ Claudius Aelianus: Varia historia, 8.9.
  3. ^ Diodorus Siculus: Library, XIV, 37, 6.
Forgjenger:
 Arkelaos I 
Konger av Makedonia
Etterfølger:
 Orestes
og Aeropos II
(regentkonge)