Argaios II av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Argaios II
Konge av Makedonia
Ilios Verginas1.jpg
FødtUkjent
Død359 f.Kr.
Makedonia
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Ukjent
Søsken Arkelaos II av MakedoniaRediger på Wikidata
Barn Ukjent
Annet navnἈργαῖος Βʹ
Regjeringstid393-392 f.Kr.

Argaios II (gresk: Ἀργαῖος Βʹ), antagelig en sønn av Pausanias, var et kongsemne for den makedonske trone, som med støtte fra illyrere forviste Amyntas III fra tronen i 393 f.Kr. og klarte å holde på tronen i bortimot et år. Amyntas III skaffe seg hjelp fra Thessalia, angrep og klarte å forvise Argaios II og gjenvant en del av sitt kongerike.

Det er muligens den samme Argaios som trettifem år senere i 359 f.Kr. igjen opptrer som en kongsemne til tronen. Han hadde klart å overtale Athen til støtte hans krav til tronen i Makedonia, men Filip II, som nettopp hadde overtatt kongedømmet overtalte athenerne til å holde seg inaktive.

Med støtte av en styrke leiesoldater, en del makedonere i eksil og et antall athenske soldater (som fikk tillatelse av deres general Manlias til å delta), gjorde Argaios et forsøk på å erobre den gamle makedonske hovedstaden Aigai, men ble slått tilbake. Da han trakk seg tilbake til Methone ble han avskåret av Filip II og hans styrker og beseiret. Argaios ble enten drept i slaget eller henrettet etterpå.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Spence, Iain (2002): Historical dictionary of ancient Greek warfare, Scarecrow Press. ISBN 0-8108-4099-5, s. 62

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Amyntas III 
Konger av Makedonia
Etterfølger:
 Amyntas III