Aleksander IV av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksander IV av Makedonia
Født323 f.Kr.Rediger på Wikidata
Babylon
Død309 f.Kr.Rediger på Wikidata
oldtidens Makedonia
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleDeidamia I of Epirus
FarAleksander den store
MorRoxana
SøskenHerakles (fars halvbror)
Nasjonalitetoldtidens Makedonia
GravlagtAmfipolis

Aleksander IV Aegus av Makedonia, (født 323, død 309 f.Kr.), konge av Makedonia, 323–309 f.Kr.), sønnen til Aleksander den store med hans kone Roxana, en prinsesse av Baktria, ble født i 323 f.Kr., noen få måneder etter hans fars død og ble umiddelbart utropt til konge som medhersker med hans onkel Filip III av Makedonia. Ingen av kongene hadde politisk innflytelse. Filip var regnet som psykisk utviklingshemmet og Aleksander var bare et spedbarn. Dette resulterte i nomineringen av regenter som styrte på deres vegne, og et antall av hans fars generaler, nå satraper av store provinser, fikk nok makt til å handle uavhengig av tronen.

I løpet av hans symbolske styre mellom 323 f.Kr. og 309 f.Kr., fungerte fire regenter i Aleksanders navn:

  • Perdikkas, mellom 323 f.Kr. og mordet på ham i juni, 321 f.Kr.
  • Antipatros, mellom 321 f.Kr. og sommeren 319 f.Kr. da han døde av sykdom.
  • Polyperkon, mellom 319 f.Kr. og 316 f.Kr., en arving valgt av Antipater. Olympias, Aleksanders bestemor, utøvet betydelig innflytelse over Polyperkons arméer og beordret henrettelsen av Filip III i 317 f.Kr..
  • Kassandros, Antipatros' sønn, beseiret Polyperkons arméer og fanget og henrettet Olympias. Mellom 316 f.Kr. og 309 f.Kr. holdt regenten Kassandros den unge kong Aleksander som fange.

I 309 f.Kr. hadde Kassandros etablert sin makt over Makedonia, men siden Aleksander nærmet seg voksen status, så fremdeles noen personer som var lojale mot kongehuset frem til at han skulle bli konge i mer enn navnet. For å unngå en mulig trussel mot hans egen makt beordret Kassandros mordet på den 14 år gamle gutten. De kongetro støttet fortsatt kravet til Aleksanders halvbror Herakles til tronen mot Kassandros.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
Filip III
Konge av Makedonia Etterfulgt av:
Kassandros
Konge av Persia Seleukos I Nikator
Farao av Egypt Ptolemaios I Soter
Konge av Asia
-