Aeropos II av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aeropos II
Konge av Makedonia
FødtUkjent
Død393 f.Kr.
Makedonia
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleUkjent
FarPerdikkas II av Makedonia
SøskenArkelaos II av Makedonia
BarnPausanias
Annet navnΚρατεύας
Regjeringstid399-393 f.Kr.

Aeropos II (gresk: Ἀέροπος Βʹ; død 393 f.Kr.) var en konge av Makedonia. Han var en eldre verge og styrte sammen med den unge Orestes fra 399 f.Kr. etter kong Arkelaos I døde, og styrte alene fra 396 f.Kr. fram til 393 f.Kr. da han selv døde.

De relativt raske byttene av konger i tiden etter Arkelaos Is død tyder på alvorlige problemer i rekkefølgen og for kongens autoritet i Makedonia. Etter Arkelaos I styrte tronraneren Krateros i meget kort tid, kanskje kun noen dager, og at Aeropos II var verge for Orestes tyder det på at han ikke var sønn av Arkelaos I. På samme vis som Krateros ble mistenkt for å ha drept Arkelaos I, ble Aeropos II mistenkt, i henhold til historikeren Diodorus Siculus, for å ha drept Orestes. Aeropos II eget styre ble også av kort varighet. Han døde av «sykdom», ifølge Diodorus Siculus, i 393 f.Kr. Hans sønn Pausanias overtok tronen, men ble myrdet knapt et år senere.

Aeropos II var ikke en sønn av Arkelaos I da Orestes åpenbart var kongens eldste legitime arving. En teori er at Aeropos II var en sønn av en Arribaios, en makedonsk hærfører fra Lynkestis, hvilket innebærer at han ikke var direkte i slekt med argeadedynastiet, skjønt han kan ha vært inngiftet og således fått autoritet til å overta tronen.[1] Det har vært forsøk på å knytte Aeropos II nærmere den rådende kongeslekten, om enn med tynne bevis. Et avsnitt hos Aelius Aristides, en gresk orator, hevder å vise at Aeropos II var den eldre broren av Arkelaos halvbror og således en sønn av Perdikkas II. Andre forskere har vanskelig med å akseptere denne koblingen.[2] Usikkerheten om hans identitet er derfor store.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kaerst, Julius (1893): «Aeropos 5» i: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Bind I,1, Stuttgart, s. 679.
  2. ^ Fox, Robin J.; Fox, Robin Lane (2011): Brill's Companion to Ancient Macedon: Studies in the Archaeology and History of Macedon, 650 BC - 300 AD, BRILL, s. 216

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Orestes av Makedonia 
Konger av Makedonia
Etterfølger:
 Pausanias