Kammaneter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kammaneter
Bathocyroe fosteri tilhører ordenen Lobata, og lever mesopelagisk i alle verdenshav.
Bathocyroe fosteri tilhører ordenen Lobata,
og lever mesopelagisk i alle verdenshav.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ctenophora
Norsk(e) navn: kammaneter[1]
(ribbemaneter)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Underrike: Vevsdyr
Rekke: kammaneter
Antall arter: 100
Habitat: Marin
Utbredelse: Alle hav
Delgrupper:
  • Tentaculata
  • Nuda

Kammaneter eller ribbemaneter (Ctenophora) er en dyrerekke som utelukkende lever i havet, der de fleste artene driver rundt som plankton. De kan ligne på nesledyr, men skiller seg fra dem ved de åtte rekkene med flimmerhår, som kammanetene bruker til å svømme med. I likhet med nesledyrene består de av bare to cellelag. Kammanetene er i utgangspunktet radiærsymmetriske, men har tillegg en tosidig symmetri. De fleste kammaneter er tvekjønnede (hermafroditter).

Tidligere ble nesledyr og kammaneter ofte samlet i gruppen Coelenterata. De fleste mener nå at de to rekkene ikke er spesielt nært beslektet. Kammaneter mangler både MikroRNA og Hox-gener,[2] flere viktige nevrotransmittere som serotonin, dopamin og acetylkolin,[3] og musklene deres har et helt annet genetisk opphav enn muskelcellene hos andre dyr, noe som tyder på at kammanetene var de første som dannet egen gren på (de nålevende) dyrenes stamtre og kan således føres tilbake til et opphav eldre enn selv svampene på tross av deres mer komplekse anatomi.[4]

Systematikk[rediger | rediger kilde]

klasse Tentaculata[rediger | rediger kilde]

Denne klassen har tentakler.

orden Cydippida[rediger | rediger kilde]

Denne ordenen lever i de kaldere delene av Atlanterhavet og Stillehavet. Artene er kuleformede, og lever som plankton. I norske farvann er sjøstikkelsbær (Pleurobrachia pileus) vanlig. I Arktis, for eksempel rundt Svalbard og i Barentshavet, er Mertensia ovum en viktig planktonart .

orden Platyctenida[rediger | rediger kilde]

Disse dyrene adskiller seg sterkt i utseende og levevis fra andre kammaneter, og kan ved første blikk minne om flatormer. De er flattrykt fra oversiden, og lever på bunnen, eller festet på andre dyr. Utbredelsen er begrenset til varme hav.

orden Ganeshida[rediger | rediger kilde]

De to artene i denne ordenen lever som plankton i tropiske farvann.

orden Thalassocalycida[rediger | rediger kilde]

Ordenen omfatter foreløpig bare én art, Thalassocalyce inconstans, som ikke ble vitenskapelig beskrevet før i 1978. Denne arten er funnet i den nordlige delen av Stillehavet, i Atlanterhavet og i Middelhavet.

orden Lobata[rediger | rediger kilde]

Disse kammanetene har en avlang form, og er sammentrykt fra sidene. Ved norskekysten finnes lobemanet (Bolinopsis infundibulum). Til denne ordenen hører Mnemiopsis leidyi, som har spredt seg fra Amerika til Svartehavet med ballastvann, og gjort stor skade der. Den har nå også spredt seg til Det kaspiske hav. I Nord-Europa ble arten funnet mange steder høsten 2006, blant annet utenfor Tjøme og ved Bergen.

orden Cestida[rediger | rediger kilde]

Dyrene i denne ordenen har form som lange, tynne bånd, og lever i varme hav. Det er to arter: venusbelte (Cestum veneris) og Velamen parallelum.

klasse Nuda[rediger | rediger kilde]

En tentakkelløs kammanet

Klasse Nuda eller Atentakulata er en liten klasse med en eneste orden, som alle mangler tentakler.

orden Beroida[rediger | rediger kilde]

Medlemmene i denne ordenen lever hovedsakelig av andre kammaneter. Langs hele norskekysten finnes agurkmanet (Beröe cucumis), som ligner svært på en gjennomsiktig agurk. Den kan ha masseforekomster på sensommeren/høsten, og er observert helt inne i Oslofjorden. I den sørlige delen av Nordsjøen er en annen art vanlig, Beröe gracilis. Den er også funnet i Skagerrak og Kattegat, men aldri i Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. august 2020. Besøkt 2. august 2020. 
  2. ^ The ctenophore genome and the evolutionary origins of neural systems
  3. ^ Moroz Lab Research on the Comb Jelly in Nature Arkivert 5. september 2015 hos Wayback Machine.
  4. ^ «(R)EVOLUSJON - MatNatPrat». Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 21. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Generelt om kammaneter[rediger | rediger kilde]

Om invasjoner av Mnemiopsis[rediger | rediger kilde]