Flatormer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flatormer
En marin flimmerorm (Polycladida)
En marin flimmerorm (Polycladida)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platyhelminthes
Gegenbaur, 1859
Plathelminthes
Norsk(e) navn: flatormer,
flatmarker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Gruppe: Protostomier
Antall arter: 36 000
Habitat: de fleste
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Flatormer er en dyregruppe som består av både frittlevende (marine, limniske og terrestriske) og parasittiske ormer.

Best kjent er kanskje flimmerormene (spesielt planariene), men de parasittiske flatormene er mest suksessrike i antall arter. De parasittiske flatormene er ikter og bendelormer, som begge har representanter som snylter på mennesker. Slektene Gyrodactylus og Dactylogyrus er parasitter på fisk. Gyrodactylus snylter også på frosker.

Flatormer er tvekjønnet.

Rhabditophora[rediger | rediger kilde]

Rhabditophora kjennetegnes ved flere unike egenskaper. Rabitt-cellene produserer sekreter av ukjent funksjon. De har også et «klebeorgan», som består av tre celler: én kjertelcelle som produserer «lim», og én som produserer «løsemiddel», som begge munner ut gjennom den tredje celle. Dette organet er av stor betydning for bentiske arter i rennende vann, i og med at det muliggjør en nesten momentan forankring og like momentan løsning fra sedimentet.

Neoophora[rediger | rediger kilde]

Delgruppen Neoophora, som blant annet består av de parasittiske, men også flertallet av de frittlevende, artene, er kjennetegnet ved et klart avledet særtrekk: Eggene er såkalt ektolecitale, dvs. at plommen ikke er lagret i, men utenfor eggcellen. Eggene er altså «eggkapsler» som består av én egg- og flere plommeceller. Gruppens vitenskapelige navn (latinsk) Neo-ophora betyr «ny-egginger».

Slektskapsforholdene innen Neoophora fremdeles uavklarte. Anførselstegnene rundt «Dalyellioida» og «Typhloplanoida» antyder at disse gruppene kan være kunstige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Flatormer som sådan er en parafyletisk gruppe. De frittlevende flatormene (flimmerormene «Turbellaria») har gitt opphav ikke bare til de parasittiske gruppene, men også resten av de bilaterale dyrene. I fylogenetisk systematikk tas derfor gjerne (Acoela og Nemertodermatida) ut av flatormene og utgjør søtergruppa til resten av de bilaterale dyrene. Den systematiske posisjonen til Xenoturbella og Catenulida er også usikkre. Det er derimot hevet over all tvil at de resterende flatormene som danner gruppen Rhabdithophora, utgjør en naturlig gruppe.

Slektskapsforholdene mellom delgruppene er, gjengitt i hierarkisk skrivemåte.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]