Brennmanet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brennmanet
Brennmanet fotografert i Østersjøen
Brennmanet fotografert i Østersjøen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cyanea capillata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: brennmanet
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Nesledyr
Klasse: Stormaneter
Orden: Skivemaneter
Familie: Cyaneidae
Slekt: Cyanea
Habitat: hav
Utbredelse: circumpolart på den nordlige halvkule, i Atlanterhavet sør til Biscaya

Brennmanet, rød brennmanet eller svimanet (Cyanea capillata) er en skivemanet. Det kan bli opptil 2 meter i diameter, og er det største av alle nesledyr. Den er vanlig i Det arktiske hav, Nord-Atlanteren og det nordlige Stillehavet.

Brennmaneten er som regel gul til brungul eller rød i farge, med tentakler som kan bli over 30 meter lange. Vekten kan bli opptil et tonn. Disse har nesleceller som benyttes til å lamme andre dyr, slik at de kan spises. De største eksemplarene finnes i arktiske strøk.

Levetiden for en brennmanet er omtrent ett år. De første eksemplarene blir observert i april-mai og vokser svært raskt utover sommeren. Befruktning skjer i juli-august og larvene klekkes kort tid etter. Larvene fester seg raskt til bunn og begynner sitt fastsittende polyppstadium. Neste vår frigjøres det så 3-5 små maneter. Utover høsten og vinteren når snøen kommer dør alle brennmanetene.

Yngel av hvitting og taggmakrell gjemmer seg ofte blant tentaklene til brennmaneten uten å ta skade.

En annen art, blå brennmanet (Cyanea lamarckii), er observert nord til Røst, og forekommer ofte langs Sørlandskysten og på Østlandet.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Det vanligste symptomet på at et menneske har vært i kontakt med brennmanetens tentakler, er en umiddelbart brennende smerte i det affiserte området, etterfulgt av kløe og hudirritasjon. Først ser man gjerne røde, hovne striper på kontaktpunktene. Senere kan dette utvikle seg til blemmer og sår.
Noen opplever nedsatt allmenntilstand i form av kvalme, muskelsmerter og tungpustethet, samt en fornemmelse av sammensnøring i brystet.
Noen mennesker kan reagere med sjokkutvikling på grunn av allergiske reaksjoner.

Forebygge[rediger | rediger kilde]

Forbehandling med brennmanetbeskyttende krem reduserte faren for å utvikle symptomer etter eksponering av brennmanettentakler.[1][2][3]

13 av 25 som hadde fått brennmanetbeskyttende krem registrerte ikke noen smerter/ubehag etter fire minutters tentakkeleksponering, mot to av 25 og to av 26 som hadde fått hhv. forbehandling med vanlig solkrem og ingen forbehandling.

Personer som hadde fått brennmanetbeskyttende krem registrerte i snitt lavere VAS-skår for smerte/ubehag etter ti minutter. Differansen var 10,6 mm (95 % KI 3,1 – 17,9) sammenliknet med vanlig solkrem og 14,2 mm (95 % KI 6,9 – 21,5) sammenliknet med ingen forbehandling.

Det var ikke statistisk signifikante forskjeller mellom vanlig solkrem og ingen forbehandling for noen av de tre utfallsmålene.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Brennmanet ved Ramsøy, Mandal

[4]Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe. Skylle med sjøvann går bra, men ferskvann vil utløse neslecellene.
Skadet kroppsdel holdes i ro.
Dusj eller senk kroppsdelen i varmt vann (40-45°C), dersom dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring, siden det varme vannet ødelegger giftstoffene. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg, 10–20 min.
Hvis varmebehandling ikke gir tilstrekkelig smertelindring, kan smertelindrende salver, kortisonkrem eller antihistamintabletter forsøkes.
Enkelte lokalbedøvende midler kan føre til at flere nesleceller blir avfyrt. Pass derfor på at alle nesleceller er fjernet før behandling med lokalbedøvelse. Eddik, som ellers er effektivt på kubemaneter, skal ikke benyttes på norske brannmaneter, da eddik vil kunne gjøre vondt verre ved at flere nesleceller utløses.

Ved allergisk reaksjon, eller hvis et lite barn har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør lege kontaktes.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]