Nesledyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nesledyr
Hesteaktine (Actinia equina) i tidevannsdam
Nomenklatur
Cnidaria
Hatschek, 1888
Synonymi
Coelentera,
Coelenterata
Populærnavn
nesledyr[1]
(polyppdyr)
Klassifikasjon
RikeDyr
UnderrikeVevsdyr
RekkeNesledyr
Økologi
Antall arter: Ca. 10 000
Habitat: Vann, hovedsakelig hav
Utbredelse: Hele verden
Inndelt i

Nesledyr eller polyppdyr er en stor dyrerekke. Koraller, sjøanemoner og maneter er velkjente nesledyr, men gruppen omfatter også mange mindre kjente grupper.

De har en enkel bygning, der kroppen består av to cellelag: en indre endoderm, og en ytre ektoderm. Skjønt de genetisk sett kan være like kompliserte som dyr med mer avansert anatomi. I motsetning til de fleste andre dyr er de radiærsymmetriske. Nesledyr er blant de eldste dyrefossiler, og forekom allerede i prekambrium for 550 millioner år siden. Mye tyder imidlertid på at nesledyrene kan ha skilt seg ut som en egen gruppe allerede for 700 millioner år siden, et tidsrom de har benyttet godt til å mestre sine omgivelser.

Gruppens suksess skyldes en rekke forhold; de kan danne kolonier ved ukjønnet formering. Den enkelte polypp i det fastsittende polyppstadium, som finnes hos mange arter, kan i tillegg produsere en mengde frittlevende medusestadium. Deres gelatinaktige kropper krever mindre ressurser enn for eksempel fisk, og deres unike nesleceller har utvilsomt bidratt betydelig til deres suksess.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. august 2020. Besøkt 2. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]