Hox-gen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hox cluster.svg

Hox-gener er en gruppe relaterte gener som spesifiserer anterior-posterior (fremre og bakre) aksene og identifiseringen av segmentene i flercellede organismer gjennom en tidlig embryonalutvikling. Disse genene er avgjørende for et riktig antall og plasseringen av embryonale strukturelementer (som bein, antenner og øyne).

Gener påvirket av hox-gener[rediger | rediger kilde]

Åtte hox-gener i D. melanogaster (fruktfluen)

Hox-gener virker på flere nivåer innen utviklingbiologien og geners hierarkiske utvikling: på et «utøvende» nivå regulerer de gener som igjen regulerer et stort nettverk av andre gener (som genene som danner vedheng). De regulerer også direkte det som er kjent som realisatorgener (engelsk: realizator genes) som fungerer i bunnen av slike hierarki ved å danne vev, strukturer og organer til hvert enkelt segment. Segmenteringen involverer behandling av morfogener, en tett assosiering av cellegrupper med lignende virkemåte, utformingen av strukturer og segmenthindringer via programmert celledød og forflytningen av celler fra hvor de først ble dannet til hvor de til slutt vil fungere. De spesifikke målgenene av Hox-gener fremmer celledeling, celle-adhisjon, apoptose og celleflukt.

Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpgDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.