Hox-gen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hox cluster.svg

Hox gener er en gruppe relaterte gener som spesifiserer anterior-posterior (fremre og bakre) aksene og identifiseringen av segmentene i flercellede organismer gjennom en tidlig embryonalutvikling. Disse genene er kritiske for et riktig antall av, og plasseringen av embryonale strukturelementer (som bein, antenner og øyne).


Gener uttrykt av Hox gener[rediger | rediger kilde]

Hoxgenesoffruitfly.jpg

Hox gener virker ved flere nivåer innen utviklingbiologien og geners hierarkistiske utvikling: på et "utøvende" nivå, regulerer de gener som igjen regulerer et stort nettverk av andre gener (som genene som danner vedheng). De regulerer også direkte det som er kjent som realisatorgener (eng: realizator genes) som fungerer i bunnen av slike hierarki til å sluttvis danne vev, strukturer og organer til hvert enkelt segment. Segmenteringen involverer handling av morfogener, en tett assosiering av cellegrupper med lignende skjebne, utformingen av strukturer og segmenthindringer via programmert celledød og forflyttningen av celler fra hvor de først ble dannet til hvor de til slutt vil fungere, så det er ikke overraskende at de spesifikke målgenene av Hox gener fremmer celledeling, celle adhisjon, apoptose og celleflukt.

biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.