Junkerbregne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Junkerbregne
Nomenklatur
Polystichum braunii
Populærnavn
Junkerbregne
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
SlektPolystichum

Junkerbregne (latin: Polystichum braunii) er en art av store bregner innenfor Taggbregneslekten i stortelgfamilien (Dryopteridaceae). Den er blant de tre artene av taggbregneslekten som vokser i Norge.

Den 30–100 cm høye blanten har opprette, dobbelt flikete blader på brun stilk med fine, blekbrune hårskjell. Bladplaten er slankt elliptisk, bredest midt på men ganske jevnt bred et godt stykke av lengden. Bladene visner om høsten, og er myke og urte-aktige i sin konsistens.

Forskjellen fra falkebregne er at junkerbregne har mer spredte primærfliker, og de er bredere og normalt mer butte. De er dessuten tilnærmet symmetriske. Sekundærflikene er omtrent like lange hele veien utover primærfliken.

Sporehushopene (sori) sitter langs kanten av bladene hvor de er dekket at et slør (indusium) som tidlig faller av.

Junkerbregne vokser opp til 600 moh. i Norge. Utrbedelsen går fra indre Østlandet (spredt) via kysten av Skagerrak, Agder og vestlandet og til Møre, deretter i Trøndelag, og spredte bestander i sørlige Nordland. Den vokser nesten ikke noe annet sted i Norden enn i Norge, men spredte kolonier finnes i nordvestre Skåne. Den er fraværende i resten av Sverige, Finland og Danmark.

I Nord-Amerika finner vi den i Alaska, Yukon, og Britisk Columbia; ellers nordlige Idaho, deretter fra Ontario til Newfoundland, og sørover til Minnesota, Wisconsin, Michigan, New York, og Massachusetts.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]