Jumiègesklosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klosteret i Jumièges.
Ruinene av klosterkirken.

Koordinater: 49°25′55″N 0°49′8″Ø Jumiègesklosteret (fransk Abbaye de Jumièges) var et benediktinerkloster som lå i den franske kommunen Jumièges i departementet Seine-Maritime i Normandie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klosteret ble grunnlagt i 654 av sankt Philibert som hadde vært venner med Ouen og Wandrille (begge ble også helgenerklært senere) ved merovingenes hoff. Philibert ble første abbed, men ble senere tvunget til å forlate Jumièges, etter sigende på grunn av sjalusi fra sine fiender. Han grunnla et annet kloster ved Noirmoutier hvor han døde en gang rundt 685. Under den andre abbeden, sankt Achard, blomstret klosteret og hadde til sist bortimot tusen munker.

800-tallet ble klosteret plyndret og brent ned til grunnen av nordboere, men ble oppbygd i en enda større skala av Vilhelm Langsverd, hertug av Normandie (død 942). En ny kirke ble reist i 1067 i nærværet av Vilhelm Erobreren, året etter at han hadde erobret England med sverd og blod, og således hadde gode grunn til å takke Gud.

Under den gavemilde støtten fra hertugene av Normandie ble klosteret et stort læresenter for religion og undervisning. Dens skoler frambrakte blant mange lærde også den nasjonale historikeren William av Jumièges. Det nådde toppen av sin berømmelse på slutten av 1000-tallet og ble sett på som en modell for alle andre klostre i Normandie og andre steder. Det var kjent blant annet for sin veldedighet overfor fattige og ble derfor populært kalt for «Jumièges l'Aumônier».

Klosteret fikk lide under den engelske invasjonen av Normandie på 1400-tallet, men det kom tilbake til sin tidligere velstand inntil hele provinsen ble herjet av hugenottene og hugenottkrigen (fransk Guerres de Religion, religionskrigen). I 1649, under abbed Francis III, ble Jumièges overtatt av den benediktinske kongregasjon i Frankrike (Congrégation de Saint-Maur) og under deres styre fikk klosteret tilbake en del av sin tidligere storhet.

Den franske revolusjon nedla hele klosteret og etterlot de en gang så stolte bygningene i ruiner. Disse består av kirken som med sine vakre tvillingtårn og vestfasade og dessuten deler av søylegangene og biblioteket (bøkene ble fjernet til Rouen). I midten av det tidligere klosteret står fortsatt et 500 år gammelt barlindtre. Deler av klosteret ble kjøpt av lord Stuart de Rothesay som bygget det inn i slottet Highcliffe Castle i nærheten av Bournemouth.