Gesta Normannorum Ducum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William av Jumièges fra et middelalderdokument.

Gesta Normannorum DucumDådene til de normanniske hertugene – er en krønike som munken William av Jumièges skrev en gang før 1060.

Williams arbeid var kortfattet og basert på det verket til Dudo av Saint-Quentin som ble skrevet en gang mellom 1015 og 1026, De moribus et actis primorum Normannorum ducumHistorien om Normannernes liv og død. Dette arbeidet ble gjort på ordre fra hertug Rikard I av Normandie og i løpet av dennes sønn hertug Rikard II av Normandie ble det fullført fram til 1050-tallet.

Dette arbeidet ble gjenopptatt av William av Jumièges på ordre av hertug Vilhelm I og som redigerte teksten, forkortet det og førte det videre fram til regimene til hertugene Rikard II, Rikard III og Robert I og Vilhelm II, den senere Vilhelm Erobreren og Vilhelm I av England, og understreket dennes rett til den engelske trone. Senere ble dette arbeidet utvidet av først Orderic Vitalis (død ca. 1142) og siden Robert av Torigni (død 1186) som førte hendelsene fram til å inkludere historien opp til kong Henrik I av England.

Gesta Normannorum Ducum er en av de viktigste kildene for Englands historie og Normandies historie1000- og 1100-tallet, og inneholder de tidligste prosaopptegnelser om den normanniske erobringen av England.

Se også[rediger | rediger kilde]

Bibliography[rediger | rediger kilde]

  • The Gesta Normannorum Ducum of William of Jumièges, Orderic Vitalis and Robert of Torigni edited and translated by Elisabeth M. C. Van Houts. Clarendon Press, Oxford, 1995.