Appelsinjuice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Appelsinjuice blir av og til tilsatt fargestoffer så drikken best mulig tilsvarer appelsinens farge, men den kan da ikke selges i Norge – eller kalles juice

Appelsinjuice, eller appelsinjus, er råsaft som oppstår når en appelsin presses for væske. Appelsinjuice nytes over hele verden som en drikk, og i mange husstander er det en vanlig drikk til frokost.

Appelsinjuice inneholder mye vitamin C, og ett glass er nok til å dekke dagsbehovet til et menneske.[trenger referanse] I Norge og en rekke andre land er det industrielt fremstilt juice som dominerer. Blant disse skilles det mellom «ferskpresset juice» og juice laget fra konsentrat.

Juice er en beskyttet varebetegnelse i Norge, og merkeforskriftene krever at næringsinnholdet i produkter som betegnes juice er det samme som i den naturlige fruktsaften. Konsentrater kan tilsettes samme vannmengde som det som er fjernet, men ut over dette, tillates ingen tilsetningsstoffer som f.eks sukker eller konserveringsmidler i produkter som betegnes som juice.[trenger referanse]

Frukt- og bærprodukter med tilsetningsstoffer eller som ikke har fruktens naturlige og opprinnelige balanse mellom næringsstoffene betegnes som fruktnektar, limonade eller saft.

Tilvirkning og import[rediger | rediger kilde]

Siden appelsiner inneholder store mengder vann bruker mange produsenter i land som ikke har egen appelsinproduksjon å fremstille appelsinjuice fra konsentrat. Etter innhøsting og pressing trekkes vannet ut av saften og deretter fryses konsentratet. Konsentratet tar langt mindre plass, og er dermed mye billigere å frakte. I produksjonslandet blir så konsentratet tint opp og deretter tilsatt like mye vann som ble fjernet før sending.

Det finnes også appelsinjuice som aldri har vært konsentrat. Disse juicene blir enten presset og tappet i landet de skal selges i, eller så blir juicen fraktet i ukonsentrert form. Felles for disse juicene er at de oppleves som noe ferskere, men at de også er dyrere. Disse juicene har i Norge fått betegnelsen «ikke fra konsentrat».

Mange presser sin egen juice hjemme, og det finnes mange forskjellige typer appelsinpresser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]