Jozef Haľko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jozef Haľko
Født10. mai 1964[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Bratislava
BeskjeftigelsePedagog, katolsk prest (1994–), katolsk biskop (2012–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetSlovakia
Våpenskjold
Jozef Haľkos våpenskjold

Jozef Haľko (født 10. mai 1964 i Bratislava i Tsjekkoslovakia) er en slovakisk katolsk prelat og hjelpebiskop i Bratislava.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jozef Haľko kommer på morssiden kom han fra en veletablert Bratislava-familie. Hans farfar var Jozef Haľko den eldre,[2]) som var den første gresk-katolske prest i Bratislava.

Etter å ha gått på gymnasium i hjembyen, studerte han ved Vysoká škola ekonomická i Bratislava. Han ønsket da å studere teologi, men ble ikke tatt opp på utdannelsen - dette var tiden for det kommunistiske «folkedemokratiet» ​​i Tsjekkoslovakia). Dermed fikk han jobb som arbeider ved det kommunale vannverket. Først etter den politiske endring og Fløyelsrevolusjonen kunne han begynne å studere teologi i 1990, som han fullførte ved Det pavelige Santa Croce-universitetet i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Haľko ble ordinert til prest den 4. juli 1994 av Ján Sokol, som senere ble erkebiskop av Trnava. I oktober 1997 ble han utnevnt til kapellan ved St. Martins katedral i Bratislava. Han tok seg pastoralt av de ungarske katolikkene som bodde i byen. I Blumenthalkirken feiret han jevnlig hellig messe på ungarsk. I 2000 presenterte han sin avhandling innen kirkehistorie og fikk doktorgraden i teologi.

Haľko jobbet også som historiker i hjembyen. I 2009 og 2010 var han koordinator for en kommisjon som undersøkte grunnen under St. Martin-katedralen i Bratislava. Da han undersøkte de enkelte biskopenes graver, klarte han tydelig å identifisere graven til erkebiskop Péter Pázmany, som døde i 1637. (Presten Ferdinand Knauz formodet allerede ved regotifiseringsarbeidene i katedralen at den grav som ble oppdaget den 12. september 1859 var Peter Pázmanys grav. Men det endelige bevis ble var det Jozef Haľko som kunne frembringe.) Basert på resultatene av disse undersøkelsene, utnevnte presidenten i Slovakia, Ivan Gašparovič, ham til professor i katolsk teologi ved Comeniusuniversitetet den 16. november 2013.

Hjeklpebiskop i Bratislava[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til hjelpebiskop i Bratislava og titulærbiskop av Serra den 31. januar 2012. Erkebiskopen av Bratislava, Stanislav Zvolenský, ordinerte ham til biskop 17. mars samme år; medkonsekratorer var Jozef Tomko, emeritert kardinalprefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering og president for Den pavelige komité for verdens eukaristiske kongresser, og erkebiskop Mario Giordana, apostolisk nuntius til Slovakia.

Haľko er ansvarlig for reisende og migranter samt for slovaker i utlandet innen Den slovakiske biskopskonferanse.[3]

Som biskop er Haľko pastoralt aktiv på sosiale medier, nemlig YouTube og Facebook. Hovedinnholdet hans er det ukentlige Na minútku (For et minutt), der han deler korte ettminutts evangeliepassasjer og prekener fra neste søndags evangelium, og han informerer også om pastorale aktiviteter i inn- og utland, samt interessante fakta og leksjoner fra kirkens historie.[4]

I januar 2022 kommenterte biskop Haľko første episode av Priznanie-serien som ble sendt av allmennkringkasteren RTVS. I en video på Facebook sammenlignet han det romantiske kyss og kjærlighetsuttrykket til to kvinner i serien med fortidens marxistiske ideologiske propaganda og manipulasjon. Han kalte videre serien «homoseksuell propaganda» og la til at den kan være «veldig skadelig eller til og med ødeleggende» for unge mennesker, og det dette ikke hører hjemme på skjermen.[5]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ autority.snk.sk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jozef Haľko den eldre (født 24. januar 1904 i Hazleton i Pennsylvania, død 9. mai 1987 i Bratislava
  3. ^ «Bratislava: Bischof hört zu Weihnachten am Bahnhof Beichte». kathpress.at. 21. desember 2023. Besøkt 24. desember 2023. 
  4. ^ Hrešková, Eva. «Biskup Jozef Haľko: Musíme sa ľuďom prihovoriť a ponúknuť im duchovný reštart». Denník Štandard (slovakisk). Besøkt 4. juli 2021. 
  5. ^ Jančovičová, Katarína (13. januar 2022). «iskup Jozef Haľko neskrýva pohoršenie: Zhnusená reakcia na seriál RTVS!». PLUS 7 DNÍ. 
  6. ^ halko, lest 21. januar 2024