Ivan Gašparovič

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič.jpg
Født27. mars 1941 (76 år)
Poltár
Ektefelle Silvia Gašparovičová
Utdannet ved Comeniusuniversitetet i Brasislava
Yrke Politiker, lærer, pedagog
Parti Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet, Hnutie za demokraciu
NasjonalitetSlovakia
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden, Den hvite ørns orden, 1. klasse av Trestjerneordenen
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Ivan Gašparovič (født 27. mars 1941 i Poltár i Banská Bystrica-provinsen) er en slovakisk politiker, og president i Slovakia siden 15. juni 2004. Han representerer partiet Hnutie za demokraciu (Bevegelsen for demokrati), som han var med å stifte i 2002, etter å ha forlatt tidligere president Vladimír Mečiars parti Hnutie za demokratické Slovensko (Bevegelsen for et demokratisk Slovakia). Han ble valgt med 59,9 % av stemmene med Mečiar som motkandidat i andre runde av presidentvalget, etter å ha kommet på andreplass i første runde med 22,3 % av stemmene.

Han stilte til gjenvalg ved presidentvalget i 2009, og fikk 55,53% av stemmene i andre valgomgang. Hans motkandidat var Iveta Radičová.

Gašparovič mottok i 2010 storkors av St. Olavs Orden. I 2009 ble han tildelt Den hvite ørns orden av Polens president.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych przez Lecha Kaczyńskiego, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden i Lech Kaczyńskis presidentperiode.


Forgjenger:
 Rudolf Schuster 
Slovakias president
(2004–)
Etterfølger:
  
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)