Jonathan Davis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonathan Davis
Født18. jan. 1971Rediger på Wikidata (52 år)
Bakersfield[1]
Beskjeftigelse
Utdannet vedHighland High School
NasjonalitetUSA
Medlem avKorn
Musikalsk karriere
SjangerNu metal
InstrumentSekkepipe, vokal
StemmetypeBaryton
Aktive år1991
PlateselskapSumerian Records
Nettstedhttps://www.jonathandavis.com
IMDbIMDb

Jonathan Howsmon Davis (født 18. januar 1971) er vokalist i nu metal-bandet Korn. Han er født og oppvokst i Bakersfield i California, hvor han bodde med sin far og stemor. Han var det siste medlemmet som sluttet seg til Korn, og var tidligere medlem av bandet Sexart. Davis bidro med musikk til filmen Queen of the Damned, hvor han også spilte en liten rolle.

Korn[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å være vokalisten i Korn, spiller han også trommer og sekkepipe. Det har blitt sagt at han kunne spille ni instrumenter i en alder av tolv år, inkludert klarinett, fiolin og piano. Davis skriver sanger med hjelp av gitar og andre ymse instrumenter, som glassharmonika og sekkepipe.

James «Munky» Shaffer og Brian «Head» Welch var en kveld i 1992 på en nattklubb sammen, og de hadde opprinnelig planlagt å bare bli noen minutter. Planene ble forandret med en gang da et band med navnet Sexart gikk opp på scenen. De var i en intrige med sangeren Jonathan Davis, som møtte Welch og Shaffer etter spillejobben var ferdig. Først ville ikke Jonathan være forsangeren i bandet, men etter å ha rådført seg med en psykolog, som fortalte ham at det ville være dumt å ikke ta jobben, sa han ja.

Korn ga ut debutalbumet til bandet med samme navn, Korn, i 1994. To år senere nådde det sin topp på #72 på Billboard 200.[2] De har gitt ut åtte platina-sertifiserte studioalbum.

Stemmetype[rediger | rediger kilde]

Davis har vist et bredt sortiment av stemmetyper gjennom årenes løp. Hans scat, eller utrolig rask synging og kaudervelskstil, er veldig særegent for Korn. Det er kjent som «korn-jabber». Han skriker, visker, growler, wailer, han har til og med grining i noen av sangene. Han anses for å klare anslagsvis tre oktaver, som gir han muligheten til å nå høye noter på Radioheads sang «Creep». Av og til synger han med en særegen aksent, som ligner på aksenten til Serj Tankian i System of a Down. Mange av hans teknikker kan bli sporet tilbake til avant-garde vokalist Mike Patton. Denne unike kombinasjonen har gjort Davis til et forbilde for mange, med innvirkning på blant annet Evanescences Amy Lee (som han har sunget duett med, i tillegg til Robert Smith fra The Cure) og Corey Taylor fra Slipknot og Stone Sour.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Davis har en eldre halvbror, tidligere Adema- og Midnight Panic-vokalist Mark Chavez. Davis hjalp han med å promotere Ademas andre album, «Unstable».

Som barn ble Davis seksuelt misbrukt av en nær venn av familien. Sangen «Daddy» handler om misbruk, og det faktum at hans foreldre ikke trodde at det skjedde.[3]

Davis hadde astma som liten, han hadde ett nesten dødelig anfall da han var fem år, som gjorde at han måtte bo på sykehuset. Han sa i ett intervju i 2004 at han som barn kom inn og ut av sykehuset ofte. Han har blitt veldig mye bedre nå, og han sier «...pretty much outgrown it.» (norsk: Jeg har stort sett vokst ifra det)[4]

Jonathan Davis

Davis' tidligste musikalske inspirasjon som barn var Andrew Lloyd Webbers musikal Jesus Christ Superstar. Det var også i hans barndom at han fikk sitt første trommesett og begynte å interessere seg for musikk, som til slutt førte til en livslang lidenskap og en profesjonell karriere som sanger i Korn. Hans favorittband som barn var Duran Duran og The Cure.

Han har giftet seg to ganger, i 1998 giftet han seg med sin kjæreste fra videregående, Renee Perez i en seremoni med middelaldersk tema. Sammen fikk de en sønn, Nathan Houseman Davis, men de ble skilt i 2001. 5. oktober 2004, på tiårsjubileet til Korns første album, giftet han seg igjen på Hawaii, denne gangen med en tidligere filmskuespiller med navnet Devon Davis (som tilfeldigvis hadde samme etternavn som ham). I 2005 fikk de et barn, Davis' andre, Pirate Houseman Davis.[5] Davis' tredje sønn, Zeppelin Houseman Davis, ble født 28. april 2007.

Davis har vært nykter fra narkotika og alkohol siden 22. august 1998. Han var glad for at han sluttet med det. På bandets Deuce DVD, sier bandkompis David Silveria at han er stolt over Davis for å ha blitt edru.

Sykdom[rediger | rediger kilde]

Davis kunne ikke synge på blant annet 2006-versjonen av Download Festival etter å ha blitt lagt inn på et sykehus i London, på grunn av en ukjent sykdom 10. juni. Det ble senere klart at det var ITP, en blodsykdom, som gjorde at legene befalte at Davis ikke skulle spille på flere uker. Bandet håper på å finne nye datoer for konsertene som ble avlyst som et resultat av Davis' sykdom.[6]

På grunn av Davis' fravær fra Download Festival 2006, spilte Korn forkortede konserter med flere andre vokaler fra andre band. Blant annet Corey Taylor fra Slipknot/Stone Sour, Matt Heafy fra Trivium, Jesse Hasek fra 10 Years, Benji Webbe fra Skindred, M. Shadows fra Avenged Sevenfold og Dez Fafara fra DevilDriver.[7]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Davis har hatt en veldig liten skuespillerkarriere. Han hadde en birolle i Queen of the Damned som en billettskalperer. Davis spiller Ricky i filmen Seeing Other People men han er lite med, og en butikktyv i indiefilmen The Still Life. Davis mest kjente skuespillerrolle er i den kommende skrekkfilmen Sin-Jin Smyth hvor spiller djevelen. Det er også et rykte som sier at Davis kommer til å være med i en annen skrekkfilm kalt Job, men det er ikke bekreftet ennå.

Han har også vært med i mange andre bands musikkvideoer, noen ganger med Korn, andre ganger uten. Han har vært med Korn i Limp Bizkits «Faith», Ice Cubes «Fuck Dying», og i Sugar Rays «Answer the Phone». Han har også vært med i Limp Bizkits «Break Stuff», Videodrones «TY Jonathan Down» (han er også med i sangen), Colds «Give» og i Busta Rhymes' «Fire».

Pop Scars[rediger | rediger kilde]

Davis startet å designe et slåssespill med populære musikere, inkludert medlemmer av Limp Bizkit, Staind, Marilyn Manson, og Korn selv. Tittelen var Pop Scars, og hver enkelt kjendis' personlighet skulle bli kopiert inn i spillet, og komiker Marty Emond (Sunglasses After Dark) skulle tegne figurene. Men Pop Scars kom aldri videre fra tildig design, så Davis avsluttet prosjektet sent i 2004.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Billboard Artist Chart History-Korn». Billboard charts. Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 6. august 2006. 
  3. ^ Barry Walters (desember 1999). «Jonathan Davis, Public Freak on a Leash, Lashes Back». The Village Voice. Arkivert fra originalen 4. november 2006. Besøkt 28. januar 2007. 
  4. ^ Karen Bondowski (2004). «Korns' Jonathan Davis alive and well (sort of)». concertlivewire.com. Besøkt 28. desember 2006. 
  5. ^ «For The Record: Quick News On 3 Doors Down, Korn, Pearl Jam, Tyler Perry, Monica, Mike Patton, The Cure & More». MTV. 2005. Besøkt 28. desember 2006. 
  6. ^ Jonathan Coen (2006). «Davis Taken Ill, Korn Cancels European Tour». Billboard.com. Arkivert fra originalen 2. februar 2007. Besøkt 28. desember 2006. 
  7. ^ Korn frontman hospitalized. Band plays with various vocalists.
  8. ^ «Game Spy:Pop Scars». IGN. Besøkt 6. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Jonathan Davis – sitater