Korn (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korn
FormatStudioalbum
Artist, bandKorn
Utgitt11. oktober 1994
Innspiltmaijuni 19994
SjangerNu metal
Lengde65.51
PlateselskapImmortal/Epic Records
Produsent(er)Ross Robinson
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Neidermeyer's Mind (demo)
(1993)
Korn
Life Is Peachy
(1996)

Korn er debutalbumet til bandet med samme navn, Korn, utgitt 11. oktober 1994. Albumet ble utgitt gjennom Immortal/Epic Records, og har solgt i over 3 000 000 eksemplarer verden over.

Musikkstil[rediger | rediger kilde]

Musikalsk sett er sangene en fusjon med grunge rock (som igjen er en blanding av punk og heavy metal) i tillegg til hiphop og funk. Selv om disse elementene er kopiert fra andre band, inneholder albumet andre elementer som er unike for Korn, inkludert scat-sang på «Ball Tongue», og sekkepiper på «Shoots and Ladders», en sang som teksten er ett kompromiss med mesteparten barnehagerim.

«Daddy», sangen som avslutter albumet, er musikalskt og følelsesmessig tungt. Med en introduksjon med harmonisert akapellavokaler ber artisten Jonathan Davis sin mor om tilgivelse, selv før sangen er ordentlig i gang. Tekstene er sentrert rundt barnemishandling, et emne som ymtes innpå ved albumets illevarslende antydning til en voksen skygge som trenger innpå en unge som leker, basert på erfaringen til Davis, dog ikke fra hans far. Sangen slutter med lyden av Davis som hulker.

Meninger[rediger | rediger kilde]

Korn er – diskutabelt – albumet som kan ta på seg æren for begynnelsen av nu metal. Samtidig som Follow the Leader kommersielt sett er bandets mest suksessfulle album, har Korn bevist seg som det mest innflytelsesrike. Med innflytelse på nyere nu metal-band som Limp Bizkit, Adema, Coal Chamber og Slipknot, og til og med enda mer etablerte band som Sepultura og Machine Head.

Dette albumet er ansett som Korns beste arbeide, både av fans og ikke-fans, på samme level. I 2001 utnevnte Q magazine det til ett av de 50 tyngste albumene igjennom tidene.

Albumkunst[rediger | rediger kilde]

Albumkunsten avbilder en ung jente på en huske som blir overvåket av en mann, som har hender som ligner enten Edward Saksehånd eller Freddy Kruegers (det ble senere åpenbart at mannen holder hestesko). Kornlogoen er plassert slik at den unge jentens skygge ser ut som om den akkurat har blitt hengt ved nakken av bokstaven «K» (selv om dette kan ha vært tilfeldig), og baksiden av coveret viser en tom huske, noe som gir assosiasjoner til bortføring av barn. Kunsten på insiden består av en gutt med et lemlestet øye i diskbrettet og et bord dekket av pornoblader med etiketter som «løgner», «hore», og «prostituert» som dekker øynene deres, leker, og en dokke med en edderkopp på seg. Resten av albumskunsten fremstiller vage ting, mørke bandbilder og tekstene til «Shoots and Ladders».

Totaltsalg[rediger | rediger kilde]

Siden utgivelsen i 1994 har albumet vist seg som en selger over tid, med over 2 700 000 kopier i USA alene, og er sertifisert til Dobbel platina av RIAA. Det er Korns tredje mest suksessfulle album til dags dato. Selv om albumet ble utgitt i 1994 kom plasseringen på Billboard 200 i 1996.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «Blind» – 4:19
 2. «Ball Tongue» – 4:29
 3. «Need To» – 4:01
 4. «Clown» – 4:37
 5. «Divine» – 2:51
 6. «Faget» – 5:49
 7. «Shoots and Ladders» – 5:22
 8. «Predictable» – 4:32
 9. «Fake» – 4:51
 10. «Lies» – 3:22
 11. «Helmet in the Bush» – 4:02
 12. «Daddy» – 17:31
 • «Daddy» slutter på 9:31, etterfulgt av en lang stillhet, med en skjult sang: «Daddy» som begynner på 14:05.

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende