John Baptist Li Suguang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Baptist Li Suguang
Født1965Rediger på Wikidata
ShanxiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

John Baptist Li Suguang (født 1965 i provinsen Shanxi i Folkerepublikken Kina) er kinesisk katolsk koadjutorbiskop av Nanchang i provinsen Jiangxi. Han ble bispeviet der den 31. oktober 2010 med pavelig approbasjon og med den kinesiske regjerings godkjenning.

Li Suguang studerte ved det biskoppelige presteseminar i Beijing og ble presteviet i 1992. Han virket så som sjesesørger i Shanxi, så i Indre Mongolia, og deretter i Nanchang. Der ble han etterhvert utnevnt til generalvikar, og ble enstemmig nominert til bispekandidat i 2009.

Bispedømmet Nanchang omfatter territorielt også et undergrunnsbispedømme, Yujiang, som ledes av biskop Thomas Zeng Jingmu (født i 1920). Men det «offisielle» bispedømme Nanchang (også rett og slett kalt Jiangxi) er et resultat av en regjeringsinitiert eller i det minste regjeringsgodkjent sammenslåing av de «tidligere» bispedømmer Nanchang, Yujiang og tre andre kirkelige territorielle jurisdiksjoner i provinsen i 1985. Alt i alt (i den «åpne» kirke og i «undergrunns»kirken) er det sammenlagt 100.000 katolikker, med omtrent like mange prester – rundt 40 hver – tilknyttet hver gren av det kirkelige fellesskap. Katolsk misjon i provinsen går tilbake til jesuitten Matteo Ricci, som kom dit i 1595.

Oredinasjonsmessen av koadjutormessen ble presidert av biskop Joseph Li Shan av Beijing (som var medstudent av biskop Li punder presteutdannelsen), sammen med biskopene Joseph Shen Bin av Haimen, Joseph Zhao Fengchang av Liaocheng (Yanggu) og den aldrende (da 89 år gamle) biskop John Wu Shizhen, ordinarius av Nanchang.