Thomas Zhao Fengwu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Zhao Fengwu
Født14. juni 1920Rediger på Wikidata
Jining
Død15. aug. 2005Rediger på Wikidata (85 år)
Tengzhou
BeskjeftigelseKatolsk prest, katolsk prest (1945–), katolsk biskop (1993–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1992–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Thomas Zhao Fengwu (kinesisk: 赵凤梧,pinyin: Zhào Fèngwú; født 14. juni 1920 i Jining i provinsen Shandong i Kina, død 15. august 2005 i Tengzhou i Shandong) var katolsk biskop i «den åpne kirke». Han hadde innhentet approbasjon for sitt embede som biskop av Yangzhou fra paven.[trenger referanse]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Zhao Fengwu kom fra en familie med dype katolske røtter.[trenger referanse] Han begynte på Yanzhous juniorseminar som syvåring og i det ordentlige presteseminar samme sted i 1939.

Prest[rediger | rediger kilde]

Prestevielsen fant sted i 1945. Han var så sogneprest i katedralen i Yangzhou og leder av et kirkedrevet sykehus før han ble arrestert og sendt til en laogai i 1958. Under kulturrevolusjonen ble han satt til å være landarbeider på en gård.

Etter løslatelsen i 1980 dro han tilbake til Yanzhou bispedømme, og trådte inn i steylermisjonærenes orden kort tid etter. Han underviste så ved presteseminaret i Jinan fra 1988 til 1993.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble valgt til bispedømmeadministrator of Yanzhou i desember 1992, og ble bispeviet 18. mai 1993. Bispestolen hadde stått tom helt siden biskop Shi Linge avgikk med døden under kulturrevolusjonen.

I 1999 ble biskopen alvorlig skadet under en bilulykke under et sognebesøk. Etter at han hadde kommet seg, fortsatte han sine sognebesøk. Han var en biskop som bare oppholdt seg i sin bispegård noen få dager i året – ellers var han underveis i bispedømmet på sin motorsykkel.[trenger referanse] Det var mens han var på vei til et sognebesøk at han døde. Han reiste i sivil og alene, og fikk et illebefinnende. Politiet i Tengzhou ble tilkalt av forbipasserende som hadde funnet ham alvorlig syk ved sin motorsykkel på veien. Ingen på stedet kjente ham. Han var ute av stand til å snakke, men gjorde klart at han trengte noe å drikke.[trenger referanse] Så falt han helt sammen.

Politiet skjønte ikke hvem han var fra identifikasjonspapirene slik at kirkens folk ikke ble tilkalt før dagen etter han var død. Øyensynlig var ordet zhujiao (biskop) ukjent for det lokale politi. De trodde de hadde funnet en uteligger.[trenger referanse]

Etter kremasjonen ble hans aske satt ned rett ved graven til den hellige Joseph Freinademetz (1852–1908) på kirkegården til Daijiazhuang-kirken i utkanten av Jining.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kinesiske patriotiske katolske forening, ikke i union med Den Hellige Stol, bzhongd
  2. ^ catholic-hierarchy.org zhaofw, lest 4. desember 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • http://www.fides.org/en/news/pdf/5506 Death of two bishops: Bishop Thomas Zhao Fengwu, a life of poverty and penance and Bishop James Xie Shiguang who spent 30 years in prison, lest 2014-12-11 PDF fra www.fides.org
  • Erwähnung bei der Diözese Yanzhou auf www.gcatholic.org