John Fang Xingyao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Fang Xingyao
Født1953Rediger på Wikidata
HedongRediger på Wikidata
Utdannet ved National Seminary of Catholic Church in ChinaRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

John Fang Xingyao (født i juni 1953 i Kina) er katolsk biskop av bispedømmet Linyi i provinsen Shandong i Folkerepublikken Kina, i kommunion med paven inntil 2011 og anerkjent av den kinesiske regjering.

Fang fullførte sine prestestudier ved det nasjonale presteseminar i Beijing i 1989 og ble presteviet i juli samme år av biskop Joseph Zong Huaide, som da var formann for de regimetro katolske biskopers bisperåd.

Han ble bispeviet den 27. juli 1997 av biskop Thomas Zhao Fengwu av Yanzhou, og ble første biskop av Linyi siden den tyske Steylermisjonæren Charles Weber måtte forlate Kina etter kommunistenes maktovertagelse. Han var da også Kinas yngste biskop, og den første «offisielle» kinesiske biskop som var blitt presteutdannet helt og holdent ved et presteseminar i Kina åpnet etter at religionene fikk anledning til å gjenoppta sitt virke i 1980-årene.

Han har objektivt sett pådratt seg automatisk (latæ sententiæ) ekskommunikasjon ved å bispevie Paul Lei Shiyin 29. juni 2011 og Joseph Huang Bingzhang 14. juli 2011 uten pavelig mandat.