Hopp til innhold

Jerzy Mazur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jerzy Mazur
Født6. aug. 1953[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Hawłowice[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1979–), katolsk biskop (1998–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
Johannes Paul II katolske universitet i Lublin
NasjonalitetPolen
UtmerkelserFortjenstkorset
Fortjenstkorset i gull

Bispedømmet St. Josef i Irkutsk (Øst-Sibir)
Bispedømmet Ełk i Polen

Jerzy Mazur SVD (født 1953) er katolsk biskop av Ełk. Han ledet i en kortere tid den katolske juristiksjon som dekket det østlige Sibir, men ble utvist fra Russland i 2002.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter endt skolegang gikk Jerzy Mazur på Steylermisjonærenes seminar i Pieniężno. Der ble han ordinert til prest den 22. april 1979. Han studerte katolsk teologi ved Det katolske universitet i Lublin og ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma.

I 1983 dro han til ordenens afrikanske misjon i Ghana.

I 1986 kom han tilbake og ble professor i missiologi ved misjonshuset i Pieniężno. I 1992 dro han til Hviterussland for å virke der.

Hjelpebiskop, leder av det apostoliske administratur Sibir[rediger | rediger kilde]

Den 23. mars 1998 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærbiskop av Tabunia og hjelpebiskop i det apostoliske administratur for Sibir. Han ble ordinert til biskop den 31. mai samme år av den apostoliske nuntius til Den russiske føderasjon, erkebiskop John Bukovsky S.V.D. Medkonsekrerende var biskop Joseph Werth S.J. som var Sibirs apostoliske administrator, og biskop Julian Gbur, S.V.D., ukrainsk gresk-katolsk hjelpebiskop i Lviv i Ukraina

Apostolisk administrator i Øst-Sibir[rediger | rediger kilde]

Etter delingen av den apostoliske administrasjonen i Øst- og Vest-Sibir den 18. mai 1999 ble han apostolisk administrator for Øst-Sibir.

Biskop av St. Joseph i Irkutsk (Øst-Sibir)[rediger | rediger kilde]

Etter at Øst-Sibir var blitt elevert til bispedømme 11. februar 2002 var han den første biskop av bispedømmet St. Joseph av Irkutsk.

Han overtok også embedet som apostolisk prefekt av Karafuto. Den 10. april 2002 ble biskop Mazur arrestert på flyplassen i Moskva, satt på et fly og deportert til Polen. Utvisningen hadde lite med hans persjon å gjøre, men mer med at russiske myndigheter ble minnet om at Pavestolen, grunnet stående kurial praksis, ikke «normaliserer» kirkelige jurisdiksjoners grenser eller eksistenser ut fra de facto-endringer der de involverte stater ikke har endegyldig regulert situasjonen mellomstatlig. Karafuto er et japansk navn på øya Sakhalin (eller dens sørlige del som ble et japansk prefektur i en periode); det løp en historisk grense i området mellomkeiserdømmet Japan og keiserdømmet Russland.

I et år prøvde han å drive bispedømmet sitt fra Polen.

Biskop av Ełk[rediger | rediger kilde]

Den 17. april 2003 ble han utnevnt til biskop av Ełk i Polen av paven, og innlemmet i sitt nye bispedømme 9. juni 2003 i Ełk-katedralen.

I Den polske bispekonferanse ble han formann for misjonskommisjonen og medlem av kommisjonen for Caritas.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b diecezjaelk.pl[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org mazur, lest 11. juni 2024