Juzjno-Sakhalinsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juzjno-Sakhalinsk

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
Grunnlagt1882
Postnummer693000–693101
Retningsnummer424
Areal164,66 km²[1]
Befolkning194 882[2] (2017)
Bef.tetthet1 183,54 innb./km²
Høyde o.h.50 meter
Nettsideyuzhno-sakh.ru/
Kart
Juzjno-Sakhalinsk
46°57′00″N 142°44′00″Ø

Fra den første tiden i Vladimirovka.
Det nåværende museet i Juzjno-Sakhalinsk under den japanske tiden.
Beliggenheten til Juzjno-Sakhalinsk på øya Sakhalin

Juzjno-Sakhalinsk (russisk: Ю́жно-Сахали́нск, japansk: Toyohara – 豊原) er en by og administrativt senter i Sakhalin oblast i Russland. Den ligger sør på øya Sakhalin, rundt 6700 km øst for Moskva. Innbyggertall: 175 085 (folketelling 2002)

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen ble grunnlagt i 1882 som Vladimirovka, og ble bygget av russiske straffanger. Etter Portsmouth-traktaten i september 1905 ble byen hovedstad i det japanske prefekturet Karafuto, og fikk navnet Toyohara (som betyr «Fruktbarhetsdalen»). Portsmouth-traktaten avsluttet Den russisk-japanske krig i 1904–1905. Japan ble tildelt den sørlige delen av Sakhalinøya, og leide Liaodong-halvøya og dens russiske jernbanesystem i det sørlige Mandsjuria. Etter andre verdenskrig ble byen tilbakeført til Russland, og den fikk samtidig sitt nåværende navn, Juzjno-Sakhalinsk. Den eneste gjenværende japanske bygningen i Juzjno-Sakhalinsk er i dag byens museum.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Viktige industrigrener i Jusjno-Sakhalinsk er fiskeindustri, møbelproduksjon, maskinbygging, lettindustri og næringsmiddelindustri. Forekomster av olje og gass er oppdaget.

I prosjektet Sakhalin II nord på Sakhalinøya er det investert rundt 20 milliarder USD i utbyggingen av anslagsvis 150 millioner tonn olje og 500 milliarder kubikkmeter gass. Sør på Sakhalin skal det bygges et gassbehandlingsanlegg med en kapasitet på 9,6 millioner tonn per år. Det skal også bygges en rørledning langs hele øya fra nord til sør.

Juzjno-Sakhalinsk lufthavn ligger 8 km sør for byen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Juzjno-Sakhalinsk har mange høyere utdanningsinstitusjoner, herunder Sakhalin statlige universitet, flere institutter innen havforskning, en pedagogisk høyskole, en avdeling av Moskvas handelsuniversitet, samt en høyskole for økonomi, jus og informatikk.

Demografi[rediger | rediger kilde]

De fleste innbyggerne er russere, men det finnes også en betydelig koreansk befolkning i byen. Av totalt 43 000 Sakhalin-koreanere bor anslagsvis halvparten i Juzjno-Sakhalinsk, noe som utgjør 12 % av byens befolkning. Et mindre antall innbyggere tilhører områdets urbefolkninger, som ainoer, nivkhere og orokere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]