Hopp til innhold

Joseph Werth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Werth
Født4. okt. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Karaganda
BeskjeftigelseKatolsk prest (1984–), katolsk biskop (1991–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedPresteseminaret i Kaunas
NasjonalitetKasakhstan
UtmerkelserFortjenstkors av 1. klasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
Våpenskjold
Joseph Werths våpenskjold

Bispedømmet Transfigurasjonen i Novosibirsk
Transfigurasjonskatedralen i Novosibirsk

Joseph Werth, S.J. (russisk: Иосиф Иоганнович Верт; født 4. oktober 1952 i Karaganda i Kasakhiske SSR i Sovjetunionen) er russertysk katolsk biskop det av Transfigurasjonen i Irkutsk for latinere i Novosibirsk i Sibir i Russland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph Werths farfar het også Joseph Werth, og ble født i 1871 i Schönchen [1] (Paninskaja) i Det russiske keiserrike. Han ble deportert som kulakk til Kasakhstan i 1929 - med kone og barn. Han døde i 1951. Biskopens mormor var Paulina Demund (født 1881 i Schoenchen - død 1933). Biskopens bestefar på morssiden var Dominic Hoerner (født nær Odessa i Ukraina), og han ble deportert rundt år 1931 til Kasakhstan med familien. Joseph og Paulina Werth (og deres sønn Johannes) var en del av en togdeportasjon på 30.000 etnisk tyske som ble samlet samen under kollektiviseringen og dumpet midt på steppen i Kasakhstan midtvinters i 1929.

De som overlevde, gjorde det ved å grave hull i jorden. Da neste last kom, var 12.000 allerede døde. Dette området er nå byen Karaganda, hvor den den senere biskopen ble født. Han var det andre av elleve barn født av Johannes Werth (født 1. oktober 1923 i Schoenchen i Sovjetunionen – død 18. november 1995 i Ilbenstadt nær Frankfurt i Tyskland) og Maria Hoerner Werth (født 23. desember 1931 nær Odessa i Ukraina).

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Joseph Werth begynte på prestestudier i hemmelighet i Litauen under ledelse av en leder for undergrunnsjesuittene, som også i all hemmelighet tok innlemmet ham i jesuittordenen. Senere fullførte han studiene ved seminaret i Kaunas.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1984 ble Joseph Werth den første katolske presten som ble ordinert siden 1930-tallet i den asiatiske del av det tidligere Sovjetunionen. Han var så kapellan i Švenčionys i erkebispedømmet Vilnius.

Han var sjelesørger i Aktjubinsk i Kasakhstan fra 1984/5 til 1988. Han var etter sigende så fremgangsrik i sin tjeneste i Aktyubinsk at de lokale kommunistiske myndigheter forviste ham fra byen i 1988.

I 1988 flyttet han til Marx i Saratov oblast i Russland, der to av hans egne søstre (begge tilhørende Søstrene av det hellige sakrrament hadde organisert rundt tretti katolske menigheter blant de tusenvis av etniske tyskere som etter Stalins død, var vendt tilbake til området, fra den tidligere volgatyske sovjetrepublikk. Han gjorde tjeneste der til 1991.

Apostolisk administrator av Sibir, titulærbiskop[rediger | rediger kilde]

Joseph Werth ble først utnevnt av pave Johannes Paul II den 13. april 1991 til den latinske katolske kirkes apostoliske administrator for et kirkedistrikt som omfattet hele Sibir, og omfattet 4,2 millioner kvadratkilometer (10,3 prosent av all landmasse på jorden) og strakk seg gjennom ni av verdens tjuefire tidssoner. Han ble bispeviet av titulærerkebiskop Francesco Colasuonno, apostolisk delegat i Russland og senere kardinal, den 16. juni 1991; medkonsekrerende var biskop Tadeusz Kondrusiewicz, som samme dag var blitt administrator i europeisk Russland, og Juozas Tunaitis, hjelpebiskop i Vilnius.

Biskop Werth hadde i utgangspunktet bare to ukrainskfødte prester til å hjelpe seg med å betjene anslagsvis 500,000 katolikker. Han klarte med tiden å tiltrekke over 100 prester, nonner og lekmisjonærer fra 18 forskjellige land, for det meste fra Polen, Tyskland og Slovakia, men også Nicaragua, Libanon, India, Argentina, Sør-Korea og andre land. Minst fjorten var fra USA.

Apostolisk administrator i Vest-Sibir, senere biskop av Transfigurasjonsbispedømmet i Novosibirsk[rediger | rediger kilde]

Den apostoliske administrasjon ble delt i 1999 i de apostoliske administrasjoner for Øst- og Vest-Sibir, og den apostoliske administrasjon i Vest-Sibir ble opphøyet i 2002 til bispedømmes rang, Transfigurasjonsbispedømmet i Novosibirsk. Sentrum av bispedømmet er Novosibirsk, hovedstaden i Sibir, hvor katedralen står. Biskop Werth har sendt kirkelige medarbeidere til de største byene i Sibir, så vel som andre byer med betydelig katolsk befolkning.

I 2004/2005 ble han i tillegg ordinarius for katolikker av bysantinsk ritus i Russland.

Biskop Joseph Werth var mellom 2005 til 2011 formann av Den russiske katolske bispekonferanse.

Biskop Werth taler flytende russisk, tysk og litauisk.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ werth, lest 23. februar 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]