Jernkvinnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jernkvinnen
orig. The Iron Lady
Generell informasjon
Utgivelsesår2011
Prod.landBritisk / Fransk
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiPhyllida Lloyd
ProdusentDamian Jones
ManusforfatterAbi Morgan
MusikkThomas Newman
SjeffotografElliot Davis
KlippJustine Wright
Foran kamera
MedvirkendeMeryl Streep
Jim Broadbent
Anthony Head
Richard E. Grant
Iain Glen
Olivia Colman
Annen informasjon
Budsjett$13 millioner
Totalomsetning$114,9 millioner
Prod.selskap20th Century Fox (Storbritannia)
The Weinstein Company (USA)
Icon Productions (Australia)
PremiereAustralias flagg 26. desember 2011
USAs flagg 30. desember 2011
Storbritannias flagg 6. januar 2012
Norges flagg 3. februar 2012
Frankrikes flagg 15. februar 2012
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jernkvinnen er en fransk-britisk biografisk spillefilm fra 2011, regissert av Phyllida Lloyd. Filmen handler om den britiske statsministeren Margaret Thatcher, som var statsminister for Det konservative parti fra 1979 til 1990.

Thatcher portretteres i hovedsak av Meryl Streep (og Alexandra Roach i hennes yngre år), hennes mann Denis Thatcher spilles av Jim Broadbent. Anthony Head spiller Geoffrey Howe, hennes lengst sittende regjeringsmedlem. For sin rolle i filmen ble Streep tildelt Oscar for beste kvinnelige hovedrolle under den 84. Oscar-utdelingen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I tilbakeblikk arbeider den unge Margaret Roberts ved familiens dagligvarebutikk i Grantham, og lytter til de politiske talene til faren hennes. Hun forguder faren sin, men det antydes også at hun hadde et heller dårlig forhold til moren sin, en husmor – og kunngjør at hun har blitt tildelt en studieplass ved Oxford University. Hun må også slåss for å bli en del av det mannsdominerte Det konservative parti og deretter få plass i Underhuset

Forretningsmannen Denis Thatcher frir til henne, og hun blir utnevnt til minister i Edward Heath sitt kabinett. Hun beslutter å stille til valg som leder for det konservative partiet. Ytterligere tilbakeblikk undersøker historiske hendelser under hennes tid som statsminister, etter å ha vunnet Parlamentsvalget i Storbritannia 1979 - inkludert den økende arbeidsledigheten knyttet til hennes politikk og stramme statsbudsjett. Andre problemer hennes regjering måtte håndtere var blant annet Den britiske gruvearbeiderstreiken 1984–1985 og Bombeattentatet i Brighton 1984, som Thatcher og ektemannen hennes bare så vidt overlevde.

Thatchter tok også beslutning om å gjenerobre Falklandsøyene etter øyenes invasjon av Argentina i 1982, inkludert senkingen av ARA «General Belgrano» også kjent som Falklandskrigen. Thatcher skal ha vært nær venn av USAs president Ronald Reagan. I 1990 blir Thatcher vist som en rik, men aldrende skikkelse. Nestlederen hennes, Geoffrey Howe, trekker seg etter problemer med Thatcher. Hun mister også støtte fra en rekke andre støttespillere i parlamentet. Dette gir henne lite annet valg enn å motvillig trekke seg som statsminister, etter elleve år i embetet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]