Joshamee Gibbs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kevin McNally.

Joshamee Gibbs (ofte referert til som Mr. Gibbs eller Mester Gibbs) er en fiktiv karakter fra film-serien Pirates of the Caribbean.

Ved siden av Jack Sparrow og Hector Barbossa var Mr. Gibbs en av få karakterene som dukker opp i hver eneste film i serien. Gibbs blir fremstilt av den engelske skuespiller Kevin McNally i filmene.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Mr. Gibbs blir først sett som en offiser fra det britiske Royal Navy om bord på et fartøy som skal frakte guvernør Weatherby Swann og hans unge datter Elizabeth Swann fra England til Port Royal. Gibbs er svært overtroisk, og bekymret for pirater. Når de kommer over et annet havarert fartøy (som den unge Will Turner blir reddet fra) er Gibbs den første karakteren som antyder at skipet kan ha blitt angrepet av pirater.

En gang i løpet av de neste åtte årene forlater Gibbs (eller får sparken fra) det britiske Royal Navy. Til tross for sin første frykt for pirater, blir Gibbs etter hvert god venn med en pirat: Black Pearls tidligere kaptein, Jack Sparrow. Gibbs er også kjent med forbannelsen som har rammet Black Pearls mannskap og hvordan man kan bryte denne forbannelsen. Han har imidlertid ikke blitt mindre overtroisk, og kommenterer ofte hva som kan forårsake uflaks, som å bringe kvinner om bord på skip, samt å vekke en mann som sover.

Jack Sparrow oppdager Mr. Gibbs sovende blant griser i Tortuga, etter at han og Will hadde stukket av fra Port Royal. De setter sammen et nytt mannskap for å bemanne det stjålne britiske marinefartøyet Interceptor. Etter at Jack får problemer på grunn av en konfrontasjon mot andre pirater ved Isla de Muerta, overtar Mr. Gibbs kommandoen over skipet - noe som indikerer at han nå var Jacks førstestyrmann. Mr. Gibbs og mannskapet flykter deretter fra Hector Barbossa. Men The Black Pearl tar raskt igjen Interceptor, og ødelegger skipet. Gibbs og resten av mannskapet blir derfor tatt til fange.

På Isla de Muerta frigjør Elizabeth Swann både Mr. Gibbs, og resten av mannskapet deres, fra fangenskap - og de tar igjen kontroll over skipet. Selv om Elizabeth forsøker å overbevise Mr. Gibbs og de andre om å redde Jack Sparrow og Will Turner, som kjemper mot Barbossa på øya - velger resten av mannskapet likevel å sette seil med Black Pearl. De forteller Elizabeth at Jack Sparrow skylder dem et skip. Imidlertid redder de senere Jack fra henrettelse i Port Royal. Med Jack Sparrow tilbake i kommandoen over Black Pearl, fortsetter Mr. Gibbs igjen som hans nestkommanderende.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest Mr. Gibbs tjener fremdeles under kaptein Jack Sparrow om bord på Black Pearl. Jack skaffer en tegning av nøkkelen til Dead Man's Chest. Etterpå blir Mr. Gibbs, Jack og mannskapet tatt til fange av en kannibalistisk innfødt stamme etter at de strander Black Pearl på den mystiske øya Pelegosto. En tid senere unnslipper de så vidt, etter Will Turners ankomst til øya. Mr. Gibbs følger med Jack Sparrow på hans søken etter å finne Dead Man's Chest, som inneholder hjertet til Davy Jones. Når Jack går i land på Isla Cruces, forlater han Mr. Gibbs og resten av mannskapet på Black Pearl. Mr. Gibbs er også blant de få overlevende etter at Black Pearl ble ødelagt av Kraken. Når Gibbs og de andre overlevende kommer tilbake til Tia Dalma for å få hjelp, spør hun om de vil være villige til å gjøre noe for å redde Jack Sparrow og Black Pearl. Gibbs er den første som aksepterer denne utfordringen.

Pirates of the Caribbean: At World's End Mr. Gibbs reiser til Singapore sammen med Elizabeth Swann og Hector Barbossa, hvor han hjelper til med å sikre et skip og mannskap fra Sao Feng. De reiser deretter videre til verdens ende for å redde kaptein Jack Sparrow. Når Jack foreslår å etterlate noen mennesker i Davy Jones's Locker, er Gibbs en av de få personene Jack ønsker å ta tilbake til de levendes verden. Gibbs indikerer også at han kom for å redde Jack fordi han savnet ham, og ikke på grunn av noen hemmelige baktanker.

På slutten av filmen besvimer Mr. Gibbs fordi han er alt for alkohol-påvirket, noe som gjør at Hector Barbossa får muligheten til å stjele Black Pearl fra dem. Til tross for at han muliggjorde at skipet deres ble stjålet, skilles han og Jack Sparros som gode venner. Mr. Gibbs blir deretter igjen i Tortuga, samtidig som Jack forsøker å finne ungdomsskilden Fountain of Youth.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge I London blir Mr. Gibbs arrestert, og deretter urettmessig anklaget, for å være kaptein Jack Sparrow i forkledning. Den virkelige Jack Sparrow, som utgir seg for å være dommer under rettssaken hans, kommer Gibbs til unnsetning og gir ham en livstidsdom i stedet for den forventede dødsstraff. Etter å ha blitt arrestert av den kongelige garde og sendt til fengsel, klarer Mr. Gibbs å få tak i Jack Sparrows kart og lære hele kartet utenat. Den kvelden, etter at Jack Sparrow rømmer fra det kongelige palasset, blir Gibbs uansett dømt til å bli henrettet ved henging.

Men Mr. Gibbs blier overrasket over å oppdage at Barbossa nå er en menigmann i Kongens tjeneste. Barbossa forsøker å avhøre Mr. Gibbs for informasjon om Jack Sparrows planer. Når Gibbs tilbyr å lede Barbossa på jakt etter Fountain of Youth, nekter Barbossa - og truer Gibbs med å bli henrettet. Gibbs avslører kartet, vel vitende om at Barbossa sannsynligvis vil sørge for å få ham henrettet uansett. Men Mr. Gibbs ødelegger hele kartet, slik at Barbossa dermed ikke har noe annet valg enn å ta med seg Mr. Gibbs med for å lete etter ungdomsskilden. Mr. Gibbs blir til slutt gjenforent med Jack Sparrow igjen. Han bruker Jacks magiske kompass for å finne dronningen Annes hevn, og få tak i Black Pearl, som på magisk vis har blitt krympet og finnes nå inni en flaske. Han og Sparrow planlegger å finne en metode for å gjenopprette skipet deres til dens opprinnelige størrelse slik at de kan seile videre.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales I denne filmen er Mr. Gibbs fremdeles Jacks trofaste følgesvenn. Kaptein Jack Sparrow har et vaklevorent skip som knapt henger sammen, kalt The Dying Gull. Jack har bare Mr. Gibbs, Scrum, Marty og noen få andre som mannskap. I åpningen forsøker Jack, Mr. Gibbs og resten av mannskapet å rane en bank på øya St. Martin ved å bruke hester til å trekke et stort pengeskap full av penger til skipet. Men skapet viser seg å være helt tomt.

Når Mr. Gibbs og resten av mannskapet føler at Jack Sparrow ikke duger som kaptein lenger, skiller Gibbs og mannskapet seg fra både Jack og skipet. Men når Sparrow deretter blir arrestert, og dømt til å bli henrettet med giljotin, hjelper Mr. Gibbs og mannskapet med å redde Sparrow. De redder både Sparrow og en astronom ved navn Carina fra å bli henrettet. Jack Sparrow, Will Turner, Mr. Gibbs og resten av mannskapet legger deretter ut på en reise i håp om å finne «Trident of Poseidon» for å bryte Will Turners forbannelse - samt stoppe Sparrows gamle fiende, Armando Salazar, som ønsker å ta hevn på Sparrow.

Jack Sparrow, Henry Turner og Carine Smyth flykter til den samme øde øya hvor Kraken ble drept mange år tidligere. Når mannskapet ser et skip fra Royal Navy- ankomme det samme området, gir Mr. Gibbs kapteinshatten sin til Scrum, slik at Scrum skal bli tatt for å være pirat-kaptein deres - i stedet for Mr. Gibbs. Mannskapet blir deretter tatt til fange, og låst inne, på Royal Navy-skipet. Men hele mannskapet rømmer fra skipet ved å få opp låsen på cellen deres med en tånegl fra en av mannskapet.

De klatrer ut av skipet, og over til en livbåt. De kommer seg videre til Black Pearl, hvor de snart blir gjenforent med Jack Sparrow og Hector Barbossa. Når Salazar innhenter The Black Pearl igjen, kjemper mannskapene til Sparrow og Barbossa mot Salazars vandøde mannskap. Når Hector Barbossa dør, har Mr. Gibbs og resten av mannskapet et kort øyeblikks stillhet. De senker hatten som hyllest til deres falne tidligere pirat-kaptein. Mr. Gibbs, kaptein Jack Sparrow og resten av mannskapet reiser snart av gårde igjen, for å nyte resten av livet deres som pirater.