Jóhannes Gunnarsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jóhannes Gunnarsson
Født3. aug. 1897Rediger på Wikidata
ReykjavíkRediger på Wikidata
Død17. juni 1972Rediger på Wikidata (74 år)
ReykjavíkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (1924–)[1]Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk biskop (1943–)
  • titulærbiskop (1942–)
  • apostolisk vikar (1942–) Rediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Jóhannes Gunnarsson, SMM (født 3. august 1897 i Reykjavík, død 17. juni 1972 i Sioux Falls i Sør-Dakota i USA) var en islandsk prelat og katolsk biskop. Han var apostolisk vikar av Island fra 1942 til sin fratreden i 1967.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jóhannes Gunnarssons bestefar var en leder i Alltinget, og hans far Gunnar Einarsson konverterte til katolisismen mens han gikk på skolen i Danmark; han var Islands eeneste innfødte katolikk i tyve år.

Jóhannes Gunnarsson foretok sine første studier under islandske jesuitter, da i Danmark, og studerte senere teologi i Nederland.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest i kongregasjonen montfortanerne den 14. juni 1942, og etter at han var kommet tilbake til Reykjavík, begynte han sitt prestelige virke i Landakotskirkja - den katolske domkirken.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 23. februar 1943 utnevnte pave Pius XII Gunnarsson til apostolisk vikar av Island og til titularbiskop av Hólar. Han ble bispeviet den 7. juli samme år i Saint Patrick Catholic Church i Washington, D.C.[2] Hovedkonsekrerende var erkebiskop Amleto Giovanni Cicognani, apostolisk delegat i USA og titularbiskop av Laodicea in Phrygia; medkonsekrerende var biskop John Michael McNamara, hjelpebiskop i Baltimore, og Peter Leo Ireton, koadjutorbiskop av Richmond.

Gunnarsson var Islands første innfødt islandske biskop på nesten 400 år, etter biskop Jón Arason av Skálholt, som ble halshugget sammen med sine to sønner av den danske reformasjonskongen Christian III i 1550.

Da han ble innført i sitt embede var det kun tre katolske menigheter og fire hundre katolikker i loverveiende lutherske landet.

Bishop Gunnarsson deltok på Det andre vatikankonsil fra 1962 til 1965, og trakk seg tilbake i 1967, wtter 25 års tjeneste.

Han døde i en alder av 74 år i Sioux Falls i Sør-Dakota den 17. juni 1972, og ble gravlagt på Saint Agnes Calvary Cemetery i Vermillion i Sør-Dakota.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID gunna, besøkt 2. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ mobile.nytimes.com
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org gunna, lest 21. februar 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]