Hólar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Distriktet Skagafjörður hvor Hólar ligger.
Et klassisk trehus er rekontruert i Hólar. Bygget er gjort mulig ved hjelp av økonomisk støtte fra Norge.
Den kirkelige inndelingen av Island i middelalderen med bispedømmets utstrekning

Hólar er et lite samfunn eller en landsby, Hólar í Hjaltadal, med rundt 100 beboere som er lokalisert i distriktet Skagafjörður i nordlige Island, omtrent 379 km fra Reykjavík.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hólar ble grunnlagt som et bispedømme i 1106 av biskop Jón Ögmundsson og ble snart det ene av Islands to ledende læresteder. Hólar spilte en viktig del i den islandske politikken i middelalderen, og var setet til biskop Gudmund Arasson (11611237) i hans kamp med de islandske høvdingene. Under biskop Jón Arason (14841550) ble Hólar det siste gjenværende festningen for den katolske troen på Island under reformasjonen. Under reformasjonen gikk Skálholt over til protestantismen mens Hólar forble katolsk. Den religiøse konflikten ble brutalt løst i 1550 da Hólars siste katolske biskop Jón Arason ble ført til sør på Island og ble halshogd på Skálholt sammen med sine to sønner. Hólar fortsatte som protestantisk bispedømme til 1798.

Den best kjente lutherske biskopen ved Hólar var Guðbrandur Þorláksson.

Den første trykkerimaskinen ble introdusert ved Hólar i 1530. Hólars landbrukshøyskole ble grunnlagt i 1882. Høyskolen ble omdøpt til Hólar universitetshøyskole i 2003.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]