Hopp til innhold

Cand.polit.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cand.polit. er en akademisk grad i Danmark og tidligere i Norge. Cand.polit. er en forkortelse og den fulle betegnelsen er candidata rerum politicarum for kvinner, og candidatus rerum politicarum for menn.

Graden ble innført ved Københavns Universitet i 1848. Den tildeles i dag bare innen faget økonomi ved Københavns Universitet, mens økonomikandidater fra andre danske universiteter får graden cand.oecon. Graden er femårig og oversettes til engelsk som Master of Science (MSc) in Economics. Kandidater fra Københavns Universitet med rett til tittelen cand.polit. kan velge å bruke graden cand.oecon. i stedet.[1] De som er cand.oecon. fra andre danske læresteder kan imidlertid ikke kalle seg cand.polit.

I Norge ble cand.polit. innført etter dansk forbilde og ble brukt som tittel på samfunnsvitenskapelig embetseksamen, som ble avlagt ved de samfunnsvitenskapelige fakulteter i Norge. Graden ble de siste tiårene oppnådd på grunnlag av eksamener som omfattet minst 12 semesters (6 års) normert studietid. Den bygde på cand.mag.-graden i samfunnsvitenskap eller tilsvarende utdanning med tillegg av hovedfagseksamen i et samfunnsvitenskapelig fag. I forbindelse med Bologna-prosessen ble graden fra 2003 erstattet av mastergraden. Cand.polit. ble som overgangsordning tildelt siste gang vårsemesteret 2007. De som er cand.polit. kan velge å kalle seg master i samfunnsvitenskap, men de som har mastergraden i samfunnsvitenskap kan ikke kalle seg cand.polit.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Fagstudieordning for 2015-kandidatuddannelsen i Økonomi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 10. november 2019. Besøkt 10. november 2019.