Dan Smith (fredsforsker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dan Smith
Født17. sep. 1951Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseForfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Cambridge[1]
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserOffiser av Den britiske imperieordenen
Direktør ved Institutt for fredsforskning
1993–2001
ForgjengerHilde Henriksen Waage
EtterfølgerStein Tønnesson

Daniel «Dan» Wybert Mansel Smith (født 17. september 1951) er en britisk statsborger som var direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) i perioden 1993–2001.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Dan Smith ble uteksaminert i engelsk litteratur fra Cambridge University i 1976. Smith påbegynte arbeidet som fredsforsker i 1976, da han fattet interesse for britisk forsvarspolitikk i 1976. Han kom til Norge som direktør for PRIO i 1993.

I hans direktørperiode (1993–2001) ekspanderte PRIO hurtig, og instituttets virksomhet ble utvidet til å omfatte mer anvendt forskning, ikke minst gjennom postkonflikt-prosjektene Balkan Dialogue og etableringen av det som senere ble PRIO Cyprus Centre i Nikosia. Etter at han gikk av som direktør, var Smith tilknyttet Det Norske Nobelinstitutt en periode, samt Hellenic Foundation for Foreign and European Policy. Han var også leder for the Institute for War and Peace Reporting.

Da Dan Smith forlot PRIO og Norge, gikk han i 2003 til stillingen som generalsekretær for International Alert i London. Fra 2015 er han direktør for Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Dan Smith har forfattet, medforfattet og redigert 16 bøker, blant annet flere utgaver av The Atlas of War and Peace. Han har også vært rådgiver for myndigheter og organisasjoner om fredsbygging, blant annet i egenskap av deltaker i rådgivergruppen for FNs fredsbyggingsfond, der han var leder til 2011.

Dan Smith ble utnevnt til offiser (OBE) av den britiske ordenen Order of the British Empire i 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.prio.org, besøkt 14. juni 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]