Hege Skjeie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hege Skjeie
Hege Skjeie.JPG
Født15. mai 1955
Kristiansand[1]
Død5. oktober 2018[2] (63 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Politisk aktivist, statsviter
Nasjonalitet Norge

Hege Skjeie (født 15. mai 1955 i Kristiansand, død 5. oktober 2018[3][4]) var en norsk statsviter og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hun ble dr.polit. i statsvitenskap i 1992 og ble ansatt som førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1997. Hun fikk opprykk til professor i 2000, og ble dermed Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap.[5]

Skjeie satt i forskergruppen til Makt- og demokratiutredningen 1998–2003, og tok dissens på konklusjonen med en egen særuttalelse. I 2010 ble hun utnevnt av regjeringen til leder for Likestillingsutvalget, som blant annet foreslo opprettelsen av et likestillingsdirektorat.[6][7] Hun var fra 2016 medlem av Norges kvinnelobbys ekspertutvalg for kvinne- og likestillingspolitikk.[8] Hun var også medlem av regjeringens karantenenemnd, som avgjør spørsmål om karantene og saksforbud for tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.[9]

Skjeie var adjungert professor ved Aalborg Universitet og dessuten gjesteforsker ved Harvard University. Hun var også fast spaltist i Dagens Næringsliv.

I 2017 ble Skjeie tildelt den europeiske prisen «ECPG Gender and Politics Career Achievement Award».[10] Prisen blir annet hvert år tildelt en akademiker som i særlig grad har bidratt til utviklingen av fagfeltet kjønn og politikk. Skjeie ble tildelt prisen for sin banebrytende teoriutvikling når det gjelder likestilling, juss og politikk. Tildelerne vektla særlig hennes bidrag til utviklingen av interseksjonell teori og politikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]