Ibsen (slekt fra Stege)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dramatikeren Henrik Ibsen

Ibsen er en dansk–norsk slekt som stammer fra StegeMøn. Dens mest kjente medlemmer er dramatikeren Henrik Ibsen, statsminister Sigurd Ibsen og filmregissør Tancred Ibsen. Slektens siste mann og Henrik Ibsens oldebarn, ambassadør Tancred Ibsen jr., døde i 2015; slekten har flere etterkommere gjennom kvinneledd, bl.a. i den danske adelsslekten Bille.

Historie[rediger | rediger kilde]

Silhuett av Altenburg-familien fra ca. 1815. Henrik Ibsens mor Marichen Altenburg (gift Ibsen) lengst til høyre; hennes foreldre Hedevig Paus og Johan Andreas Altenburg i midten.

Stamfaren Rasmus Ibsen (1632–1703) var skipper fra StegeMøn. Han var far til skipperen og kjøpmannen Peder Rasmussen Ibsen (død 1765), som flyttet til Norge og ble borger i Bergen. Peders sønn Henrik Ibsen (1726–1765) ble skipper i Bergen, men døde tidlig, og enken Wenche født Dishington ble gift på nytt med Jacob von der Lippe som ble sogneprest i Solum ved Skien. Henrik Ibsen og Wenche Dishington var foreldre til skipper og kjøpmann i Skien Henrik Johan Ibsen (1765–1797) som var gift med Johanne Plesner. De var foreldre til kjøpmann i Skien Knud Ibsen.[trenger referanse]

Statsminister Sigurd Ibsen

Etter at Henrik Ibsen døde i et skipsforlis i 1797 ble enken Johanne gift med skipsfører Ole Paus og Knud Ibsen vokste opp på stefaren Ole Paus' gård Rising søndre. Fra morens andre ekteskap hadde Knud Ibsen ni halvsøsken, blant dem Henrik Johan Paus, Christian Cornelius Paus og Christopher Blom Paus. Knud Ibsen ble gift med stefarens niese Marichen Altenburg, datter av stefarens søster Hedevig Christine Paus og kjøpmann i Skien Johan Andreas Altenburg, og de hadde fem barn, blant dem dramatikeren Henrik Ibsen og søsteren Hedvig Ibsen gift Stousland. Av barna var det bare Henrik og Hedvig som fikk etterkommere.[1]

Henrik Ibsen ble gift med Suzannah Thoresen, og var far til statsminister Sigurd Ibsen. Sigurd Ibsen var gift med Bergliot Bjørnson, datter av Bjørnstjerne Bjørnson, og var far til filmregissøren Tancred Ibsen, forfatteren Irene Ibsen gift Bille og Eleonora Ibsen. Tancred Ibsen var gift med skuespilleren Lillebil Krohn, og de var foreldre til ambassadør Tancred Ibsen jr. Irene Ibsen var gift med Josias Bille, av den danske adelsslekten Bille, og var mor til skuespilleren Joen Bille og mormor til skuespillerne Beate Bille og Peder Bille. Joen Bille utgav i 2014 familiekrøniken Villa Ibsen.

Hedvig Ibsen var gift med skipskaptein Jacob Stousland og har en rekke etterkommere, blant dem sønnen Carl Stousland, som var ordfører i Skien, konsul og stortingsrepresentant.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Ibsen er et patronym som betyr «sønn av Ib»; Ib er en dansk variant av Jacob. Slekten har hatt Ibsen som fast slektsnavn, et såkalt «stivnet patronym», siden 1600-tallet, da borgerlige familier begynte å ta i bruk sine tidligere patronymer som faste slektsnavn. Ib er et forholdsvis vanlig dansk navn, og det er derfor mange andre personer og familier med samme navn, særlig i Danmark.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Slektstre[rediger | rediger kilde]

Slektstre (utvalg)
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ibsen i Store norske leksikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johan Kielland Bergwitz, Henrik Ibsen i sin avstamning: norsk eller fremmed?, Gyldendal, 1916
  • Norske Slægter 1915, s. 104–105
  • Joen Bille, Villa Ibsen – min mormors hus; en familiekrønike, 2014