Bille (adelsslekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bille-slektens våpenskjold med bl.a. vesselhorn i hjelmtegnet og en «villmann» som skjoldholder

Bille (historisk også Bilde) er en dansk adelsslekt. Den er en av de slektene som regnes som såkalt uradel i Danmark. Mange slektsmedlemmer var medlemmer av det danske riksrådet og slekten var på begynnelsen av 1500-tallet Danmarks fremste adelsslekt, med statsmenn som rikshovmester Eske Bille og riksråd Claus Bille samt erkebiskop av Lund Torbern Bille. Hoffmesterinne Beate Clausdatter Bille, datter av Claus Bille, var mor til astronomen Tycho Brahe. Senere kjente medlemmer er bl.a. riksmarskalk Anders Bille, geheimestatsminister Steen Andersen Bille og hans sønn riksråd Anders Steensen Bille.

Slektsmedlemmer har på ulike tidspunkter vært knyttet til Norge. Jes Fæster Bille (1818–1888) kom fra Danmark, slo seg ned i Halden der han ble postmester og har etterkommere i Norge idag. Hans norske etterslekt døde ut i mannslinjen i 1984.

Slekten omfatter også de lensgrevelige familiegrenene Bille-Brahe og Bille-Brahe-Selby. Denne grenen tok tilleggsnavnet Brahe etter at Brahe-slektens siste mann, Preben Brahe til Hvedholm, testamenterte sitt gods til et stamhus som ble overtatt av Bille-slekten ved hans død i 1786. Geheimekonferensråd Henrik Bille (1709–1789) fikk tillatelse til å føre Bille-Brahe-navnet i 1788, og i 1798 ble sønnen Preben Bille-Brahe utnevnt til lensgreve. I 1873 fikk grev Preben Charles Bille-Brahe patent på navnet Bille-Brahe-Selby.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Poul Bredo Grandjean: «Bille», i: Christian Blangstrup (red.), Salmonsens konversationsleksikon, København: J.H. Schultz Forlag 1915-30.
  • W. Mollerup & Fr. Meidell: Bille-ættens historie, 1889
  • Danmarks Adels Aarbog, København 1890
  • Hans Cappelen: Norske slektsvåpen, Oslo 1969 (2. opplag Oslo 1976), side 63