Changsha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Billedmontasje
Taogongtempelet
Changshas plassering i Hunan
Changsha er også et kinesisk fylke i Hunan.

Changsha (kinesisk: 长沙; pinyin: Chángshā; ordrett betydning: Lang sabel) er en by på prefekturnivå som er hovedstad i provinsen Hunan i Sør-Kina. Befolkningen innen bygrensene anslås (2006) til 2 131 620[1], men hele prefekturet har 5,71 millioner innbyggere. Byen ligger ved Xiang-elven, en sideelv til Yangtsekiang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første bosetningen kom antagelig i det siste tusenår før Kristus. I 202 f.Kr. var Changsha allerede en befestet by. Under Han-dynastiet var byen også hovedstad for kongedømmet Changsha.

Fra Han-dynastiets tid stammer også Mawangduigravene. De ble til mellom 186 og 165 f.Kr. Den eldste graven (nr. 2), som ble utgravd i 1970-årene, hadde bevart legemet av den høybårne fruen Xin-Zhui i forbausende god tilstand. I samme grav ble også funnet de eldste kjente versjoner av Laozis Dao-De-Jing. På noen tøyer ble det funnet bruddstykker av verket Zhan Guo Ce, et viktig historieverk fra Han-tiden.

Funnene er blitt publisert i Beijing i 1976 i den 27 kapitler lange Zhanguo zonghengjia shu (arbeider fra forhandlingsskolen i De stridende staters tid).

Yuelu-akademiet (岳麓书院) ble grunnlagt i Changsha i 976 (Song-dynastiet), ble rasert av krig i 1127, og ble gjenoppbygd i 1165. Den fremstående neokonfucianske filosofen Zhu Xi (朱熹) underviste der i 1165. Skolen ble igjen ødelagt av mongolene, men atter istandsatt sent på 1400-tallet (Ming-dynastiet). I 1903 ble det omgjort til Hunans høyskole. Det moderne Hunanuniversitetet er en arvtaker av akademiet.

Shanghai-traktaten av 1903 mellom Kina og Japan åpnet byen for utenrikshandel. En følge av dette ble nye fabrikker, kirker og skoler. College of Yale in China, et college opprettet av det amerikanske Yale-universitetet er senere blitt til et medisinsk senter ved navn Xiangya og en videregående skole, Yaliskolen.

Mao Zedong, grunnleggeren av Folkerepublikken Kina begynte sin politiske løpebane i Changsha, grunnlaget for hans kommunistiske grunnsyn ble antagelig lagt her. Han var elev ved Hunans nr. 1 lærerskole fra 1913 til 1918. senere var han lærer og rektor der fra 1920 til 1922. Skolen ble ødelagt under den kinesiske borgerkrig, men er senere blitt restaurert. De tidligere kontorer for Hunans kommunistparti der Mao en gang bodde, er senere blitt et museum som inkluderer Maos bolig og viser fotografier og annet historisk materiale fra 1920-årene.

Under den annen kinesisk-japanske krig havnet Changsha på grunn av sin strategiske posisjon gang på gang i ildlinjen. Det stod fire slag om byen, i 1939, 1941, 1942 og 1944. Byen ble utsatt for store ødeleggelser. Den ble ikke gjenoppbygd før etter grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina.

Den tidligere kinesiske statsminister Zhu Rongji ble født i Changsha.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Changsha består av fem bydistrikter, tre fylker og ett byfylke:

  • Bydistriktet Yuelu (岳麓区), 139 km², 380 000 innbyggere (2003), lokalregjeringens sete;
  • Bydistriktet Furong (芙蓉区), 42 km², 350 000 innbyggere;
  • Bydistriktet Tianxin (天心区), 74 km², 400 000 innbyggere;
  • Bydistriktet Kaifu (开福区), 187 km², 400 000 innbyggere;
  • Bydistriktet Yuhua (雨花区), 114 km², 440 000 innbyggere;
  • Fylket Changsha (长沙县), 1 997 km², 730 000 innbyggere;
  • Fylket Wangcheng (望城县), 1 361 km², 700 000 innbyggere;
  • Fylket Ningxiang (宁乡县), 2 906 km², 1,29 mill. innbyggere;
  • Byfylket Liuyang (浏阳市), 4 999 km², 1,38 mill. innbyggere.
Mao-museet i Changsha.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Beijing-Hongkong høyhastighetsjernbane har stoppested her.

Jingguangbanen, som er den konvensjonelle toglinjen mellom Beijing i nord og Guangzhou i sør, har stoppested her. Denne sterkt trafikkerte jernbanelinjen er også innom blant annet Shijiazhuang, Handan, Zhengzhou, Wuhan og Shaoguan.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 107 fører gjennom området. Den løper fra Beijing til Shenzhen (rett ved Hongkong, og er på sin vei innom provinshovedstedene Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan, Changsha og Guangzhou.

Kinas riksvei 319 fører gjennom fylket. Riksveien begynner i Xiamen i Fujian, løper nordvestover gjennom provinsene Jiangxi, Hunan, og Chongqing, til den ender opp i Chengdu, hovedstaden i provinsen Sichuan.

Media[rediger | rediger kilde]

Det kinesiske fjernsynsselskapet Hunan Satellit TV har sendinger via satellitt fra hovedkontoret i Changsha. TV-stasjonen når ca. 760 millioner seere.

Norsk misjon[rediger | rediger kilde]

Det norske misjonsselskap etablerte en misjonsmark i provinsen Hunan i 1902, og den første misjonsstasjonen var i selve byen Changsha. Den ble også hovedmisjonsstasjonen. Det tilkom sykehus og skole.

Andre steder i prefekturet Changsha, og i naboprefekturet Yiyang fikk også norske misjonsstasjoner. I Changshaprefekturet ble det grunnlagt en stasjon i fylket Ningxiang i 1904.

De norske misjonærene måtte trekke seg ut etter Mao Zedongs utropelse av Folkerepublikken Kina i 1949.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]