Hotel Continental

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hotel Continental
Hotel Continental Oslo.jpg
Beliggenhet
Navn Hotel Continental
Adresse Stortingsgaten 24
Område Oslo sentrum
Kommune Oslo
Historiske fakta
Formål Hotell
Ferdigstilt 1900
Tilbygg 1934

Hotel Continental er et hotell i Oslo som åpnet i 1900. Det ligger i Stortingsgata 24. Bakgrunnen for Continentals historie er som et gammeldags eventyr – om fattigmannsbarna som gjennom sine evner skapte et monument som vil leve i mange, mange år. Det begynte i 1860 med svenskfødte Caroline Boman. I stedet for å emigrere til Amerika som så mange andre krysset hun grensen til Norge og Christiania i 1887 og arbeidet her som kokke. Fire år senere giftet hun seg med Christian Hansen, en Oslogutt som jobbet som kelner og også var fra fattige kår.

Halltjener ved Hotel Continental 2007

Hotel Continental og Theatercaféen startet opp i 1900, like etter at Nationaltheatret åpnet. Hotellet ble opprinnelig eid av Foss Bryggeri som bygde bygningen. Virksomheten ble drevet av flere ulike leietakere. I 1909 overtok Caroline og Christian Boman Hansen leieavtalen og allerede etter tre års drift maktet de å kjøpe hotellet og caféen.

I 1932 og 1961 ble hotell- og restauranthuset utvidet og det fremstår nå som et helt kvartal, sentralt beliggende i Oslo sentrum. Gjennom fire generasjoner har én og samme familie bygd opp og utviklet hotellet og restaurantene til den virksomheten det er i dag. Elisabeth C. Brochmann er fjerde generasjons eier. Hun overtok driften etter sin mor Ellen Brochmann i 1985.

Hotel Continental tilbyr 155 individuelt innredede rom, hvorav mange nylig renovert. Hotellet er Norges eneste medlem i The Leading Hotels of the World. Continental er et ledende hotell- og restauranthus og holder høy internasjonal standard.

I dag har Theatercaféen plass til 240 gjester. Den nyrestaurerte wiener-caféen i jugendstil står på The New York Times liste over verdens ti mest berømte caféer i denne sjanger.[1] Annen Etage er husets gourmetrestaurant, den drives nå av Ole Jonny Eikefjord under navnet Eik Annen Etage. Restaurantene var drevet av André Engh fra 1913, som senere ble hotellsjef. I 1963 overtok Willy Wyssenbach som ble Årets kjøkkensjef 1982, og fra 1984 til 1986 hadde man en stjerne i Michelinguiden. Konditormester og soussjef Hans Robert Bruun virket her frem til 2001, og ble Årets kjøkkensjef 1989.

Hotellet eier en omfattende kunstsamling, og i den klassiske lobbybaren, Dagligstuen, er det et stort utvalg av Edvard Munchs grafiske arbeider. Hotellet har videre en egen bankett- og konferanseavdeling med kapasitet på inntil 300 gjester (12 bankett- og møtesaler, 4 salonger m.v.).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Caspar Brochmann: Mors hus, Hotel Continental – en personlig affære gjennom 75 år. Oslo 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Theatercafeen: Frommer's Review». The New York Times. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]