Culhwch og Olwen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Culhwch og Olwen (walisisk Culhwch ac Olwen) er en tekst fra walisisk mytologi som knytter seg til Arturmytene. Culhwch[1] blir forhekset av sin stemor, slik at han bare kan elske Olwen. Culhwch får hjelp av kong Arthur, som er søskenbarnet hans, til å finne og vinne Olwen, datteren til kjempen Ysbaddaden.

Fortellingen er fylt av detaljert bakgrunn som er preget av mytologi. Culhwch er muligens sønn av en svinegud[2], teksten er i alle fall full av referanser til walisisk dyrking av villsvinet, særlig i guden Moccus. Overflodskjelen hos Ysbaddaden, som er hentet fra Irland, kan være et lån fra irsk mytologi, hvor guden Dagda har en magisk gryte.

Det meste av teksten besår av to opplistinger: først av alle de vitner som Culhwch påberoper når han ber Arthur om hjelp, og dernest alle de tingene Culhwch må skaffe for å bestå Ysbaddadens prøver og vinne Olwen. Mellom disse to listene er den reisen som Culhwch og seks av Arthurs menn legger ut på for å finne Olwen. Blant de oppgavene som Culhwch må utføre er en kamp mot villsvinet Twrch Trwyth, en episode som også nevnes i Historia Brittonum. De må også berge Mabon ap Modron fra hans fangenskap i vann.

Teksten er den lengste prosafortellingen fra gammel walisisk litteratur, og er kjent i fragment fra Llyfr Gwyn Rhydderch-manuskriptet fra ca 1350 og i sin helhet fra Llyfr coch Hergest-manuskriptet fra ca 1400. Den kan dateres til ca 1100, og er dermed en av de eldste tekstene om Arthur.[2] Da Charlotte Guest i 1840-årene utga boken Mabinogion tok hun ikke bare med de fire kjernefortellingene De fire grenene av Mabinogi, men også 8 andre walisiske middelalderfortellinger. Culhwch og Olwen en av disse åtte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Navnet betyr bokstavelig «svinesti», etter fødestedet hans
  2. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Jan Erik Rekdals innledning i Keltiske myter, 2006

Teksten på norsk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Kilhwch and Olwen – originaltekst