Culhwch og Olwen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Culhwch ved kong Arthurs hoff, slik Arthur Gaskin tenkte seg det, 1901.

Culhwch og Olwen (walisisk Culhwch ac Olwen) er en tekst fra walisisk mytologi som knytter seg til Arturmytene. Culhwch[1] blir forhekset av sin stemor, slik at han bare kan elske Olwen. Culhwch får hjelp av kong Arthur, som er søskenbarnet hans, til å finne og vinne Olwen, datteren til kjempen Ysbaddaden.

Fortellingen er fylt av detaljer med mytologis preg. Culhwch er muligens sønn av en svinegud[2], teksten er i alle fall full av referanser til walisisk villsvindyrkelse, særlig i skikkelse av guden Moccus. Overflodskjelen hos Ysbaddaden, som er hentet fra Irland, kan være et lån fra irsk mytologi hvor guden Dagda har en magisk gryte.

Det meste av teksten består av to opplistinger: først av alle de vitner som Culhwch anroper når han ber Arthur om hjelp, og dernest alle de tingene Culhwch må få tak i for å bestå Ysbaddadens prøver og vinne Olwen. Mellom disse to listene er den reisen som Culhwch og seks av Arthurs menn legger ut på for å finne Olwen. Blant de oppgavene som Culhwch må utføre, er en kamp mot villsvinet Twrch Trwyth, en episode som også nevnes i Historia Brittonum. De må også berge Mabon ap Modron ut av hans fangenskap under vann.

Teksten er den lengste prosafortellingen fra gammel walisisk litteratur, og kjent i fragmenter fra Llyfr Gwyn Rhydderch-manuskriptet fra ca 1350 og i sin helhet fra Llyfr coch Hergest-manuskriptet fra ca 1400. Den kan dateres til ca 1100, og er dermed en av de eldste tekstene om Arthur.[2] Da Charlotte Guest i 1840-årene utga boken Mabinogion, tok hun ikke bare med de fire kjernefortellingene De fire grenene av Mabinogi, men også åtte andre walisiske middelalderfortellinger. Culhwch og Olwen en av disse åtte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Navnet betyr bokstavelig «svinesti», etter fødestedet hans
  2. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Jan Erik Rekdals innledning i Keltiske myter, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Kilhwch and Olwen – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden