Hippolyta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I gresk mytologi var Hippolyta («hun som slipper løs hestene») en amasonedronning som eide et magisk belte eller hofteholder som hun hadde fått av sin far Ares.

Herakles' niende storverk var å få tak i dette, etter ønske fra Admete, Eurystheus' datter (se Herakles' tolv storverk). I en versjon av historien forelsker Hippolyta seg i Herakles og gir frivillig fra seg beltet. Ifølge en annen historie får han tak i det ved å kidnappe Hippolytas søster, Melanippe, og kreve beltet som løsesum, noe som lykkedes.

Etter at Herakles fikk tak i beltet, kidnappet Thessevs (og Sthenelus, begge kamerater av Herakles) Antiope, en av de andre søstrene til Hippolyta. Amasonene gikk da til angrep, ikke bare for å befri Antiope, men også fordi Hera, Herakles fiende, hadde spredt et ondt rykte om at Herakles også hadde tenkt å angripe dem og kidnappe Hippolyta. Men Herakles og Thessevs greide å flykte med både beltet og Antiope. Ifølge en versjon av historien, drepte Herakles Hippolyta under flukten. For å redde Antiope angrep amasonene Athen, men mislyktes. I noen versjoner fortelles det at Antiope ble drept under slaget. I mange andre versjoner gifter Thessevs seg med enten Antiope eller Hippolyta og får en sønn, Hippolytus.