Hopp til innhold

Antiope

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Antiope var den eneste amasonen man vet om i gresk mytologi som giftet seg. Hun var amasonedronning og søster til Hippolyta og Melanippe. Da Herakles utførte sitt niende storverk (å få tak i Hippolytas belte), kidnappet Thessevs Antiope og førte henne til Athen. Thessevs var konge i Athen og Akilles' kamerat. Ifølge en versjon av myten, ble Antiope og Thessevs gift og fikk en sønn, Hippolytus, som ble kalt opp etter Antiopes søster. Like etter angrep amasonene Athen for å befri Antiope og ta tilbake Hippolytas belte, men de mislyktes.

Det ble sagt at Antiope kjempet på amasonenes side i denne krigen. Hun ble alvorlig såret, og kunne ikke lenger forsvare seg mot Thessevs og hans tilhengere (deriblant Herakles). Molpadia, som så hva som skjedde, drepte dronningen med en pil (noen sier spyd), og sparte henne for den athenske kongens skjending.

En alternativ historie forteller at Thessevs planla å gifte seg med Phaedra. Antiope ble rasende og bestemte seg for å angripe dem på bryllupsdagen og hun lovet å drepe alle personer som møtte opp i bryllupet. Men det var hun som ble drept, selv om både Thessevs, Herakles og en hel hær måtte til for å få henne drept.