Old Red Sandstone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Old Red Sandstone er en bergart av betydelig med vitenskapelig interesse spesielt innenfor paleontologi, og som danner en geologisk formasjon fra slutten av silurtiden.

Forekommer i Wales, Skottland, England hvor den grenser mot de to førstnevnte, og i området around Omagh, Nord-Irland. Old Red Sandstone er en ekstremt stor lagpakke av sedimentære bergarter (vesentlig brune og røde, derav navnet) datert til devontiden. Det er en marin formasjon som ble avsatt fra 408 til 370 millioner år siden da eldre silurske bergarter ble hevet ved dannelsen av Pangaea eroded and slid into a body of fresh water (sannsynligvis en serie av store elvedeltaer). Formasjonen er svært mektig, opptil 11 000 meter enkelte steder, og kan deles i tre ledd "Lower", "Middle" og "Upper" fra eldst til yngst.

Old Red Sandstone er dermed rik på marine fossiler. Agnathan fisk, alle utdødd i dag unntatt hagfishes og lampreys er svært vanlige, likeledes ostracodermer og planter. På begynnelsen av 1800-tallet ble paleontologien av formasjonen studert intensivt av Hugh Miller, Henry Thomas De la Beche, Roderick Murchison og Adam Sedgwick -- Sedgwick's tolkning var den som plasserte den i devon, og faktisk var det også han som introduserte ordet devon. Mange av de første diskusjonene innen stratigrafi omhandlet Old Red Sandstone. Old Red Sandstone kan forekomme sammen med konglomerat-formasjoner, og en bemerkelsesverdig slik klippeblotning er Fowlsheugh Nature Reserve, Aberdeenshire.

Old Red Sandstone i USA[rediger | rediger kilde]

I eldre geologiske skrifter om tidlige teorier om platetektonikk blir Catskill Delta formasjonen i USA korrelert til Old Red Sandstone. De to formasjonene ble avsatt på omtrent samme tid av de samme prosessene.

Old Red Sandstone i Norge[rediger | rediger kilde]

Ringerikssandstein er avsatt på samme tid og har tilsvarende sammensetning og utseende som Old Red Sandstone.

Bygninger av Old Red Sandstone[rediger | rediger kilde]

I områder hvor formasjonen er nær overflaten, er mange bygninger bygget av stein av formasjonen, for eksempel i området omkring Stirling i Skottland, Stonehaven, Perth i Skottland og Tayside. Innbyggerne i Caithness i nordøstlige ende av Skottland brukte også steinen mye.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]